Maja Bobić: Spor tempo otvaranja poglavlja

Beograd, 19. oktobar 2016. – Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić je ocenila 18. oktobra da sadašnji tempo otvaranja poglavlja u pregovorima o članstvu u EU nije dovoljno dinamičan.

Ona je na skupu o procesu pregovora o članstvu u EU rekla da će predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU pružiti naznake o tome da li će moći da se otvore još tri poglavlja. Na skupu je rečeno da Srbija ima obavezu da do članstva u EU uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom, a da bi to to pitanje moglo da dobije na značaju sa otvaranjem poglavlja 31 o spoljnoj i bezbednosnoj politici ili ako neka članica proceni da je to potrebno, preneo je Euractiv.

Maja Bobić je rekla da tempo pregovora sa četiri otvorena poglavlja za gotovo tri godine nije onaj koji se očekivao i koji bi išao u prilog plana Srbije da se uskladi sa evropskim zakonodavstvom do kraja 2018.

"Ne možemo biti zadovoljni dinamikom i tempom iako znamo da je proces integracija složen a EU se suočava sa svojim problemima", rekla je ona.

Ocenila je da je u slučaju Crne Gore taj tempo "relaksiraniji i brži", pošto je ta zemlja otvorila 24 poglavlja tokom četiri godine.

Maja Bobić je rekla da će predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU pružiti naznaka o tome da li će moći da se otovore još tri poglavlja, kao i preporuke u vezi sa vladavinom prava, slobodom medija i drugim pitanjima.

Povodom tvrdnji kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri da je priznavanje nezavisnosti Kosova uslov za članstvo Srbije u EU, Bobić je rekla da neće biti zahteva za formalnim priznavnajem Kosova, s obzirom da pet članica EU nije priznalo Kosovo.

Bobić je rekla da u Uvodnoj izjavi Srbije za pregovore predstavljenoj na otvaranju pregovora o članstvu u januaru 2014, stoji da će se Srbija u oblasti spoljne politike "progresivno" usklađivati na tom planu, a da njen prosek na tom kvari politika odnosa sa Rusijom.

Ona je ocenila da bi pitanje spoljne politike moglo da se pre stupanja u članstvo u EU pojavi kada se otvori poglavlje 31 o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…