Mađarska se bori protiv odlaska lekara većim platama

doktor

Mađarska vlada je saopštila 9. juna da će znatno povećati plate u zdravstvu, pošto se zemlja suočava sa masovnim odlaskom lekara i zdravstvenih radnika u inostranstvo. Lekari i farmaceuti će na jesen dobiti za u proseku 20% veće plate a ostali zdravstveni radnici povećanje od 100 evra, s tim da im se plate udvostruče do 2019. Program povećanja plata u zdravstvu koštaće Mađarsku oko 320 miliona evra u periodu od dve godine.
 
Povećanje plata će za lekare i farmaceute zavisno od specijalizacije i godina staža iznositi između 50.000 i 107.000 forinti bruto, odnosno od 160 do 345 evra.
 
Mađarski ministar zdravlja Zoltan Balog je rekao da je planirano povećanje i u 2017. godini, čime bi ukupan rast plata bio 40%.
 
Ostali zdravstveni radnici dobiće na jesen povećanje od 30.000 forinti ili 100 evra, što je 25% više od sadašnje plate. Njima bi trebalo da plate budu udvostručene do 2019. godine, rekao je ministar.
 
Minimalna plata u zdravstvu u Mađarskoj je oko 340 evra.
 
Mađarska se suočava sa masovnim odlaskom lekara i medicinskih sestara kojih svake godine po nekoliko stotina ode u bogate zemlje EU. Većinu lekara u Mađarskoj radi u javnom sektoru i njihove plate su u proteklih nekoliko godina samo simbolično povećavane.
 
"Glavna poruka za oko 100.000 zaposlenih u sektoru zdravsta jeste da računamo na vas", rekao je Balog.
 
Program povećanja plara u zdravstvu je donet u dogovoru sa sindikatima, a koštaće državu 100 milijardi forinti ili 320 miliona evra u periodu od dve godine. Balog je rekao da je finansiranje programa već predviđeno budžetom.
 
Predsednik lekarskog udruženja Ištvan Eger je rekao da je dogovor sa vladom rezultat "vrlo dugog rada" i da na kraju svi mogu biti zadvoljni rezultatom.
 
U zapadnoj Evropi radi više hiljada mađarskih lekara i medicinskih sestara koji u tim zemljama mogu da višetruko uvećaju prihode za četiri ili pet godina.
 
Samo u Velikoj Britaniji radi 1.800 lekara i znatno veći broj medicinskih sestara iz Mađarske.

Izvor: AFP/Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…