Mađarska preuzela predsedavanje Evropskom unijom

Foto: europe.eu

Brisel – Mađarska je preuzela predsedavanje EU.

Jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja uz poruku da EU ne može da bude potpuna bez pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku.

Pored proširenja, prioriteti mađarskog predsedavanja biće konkurentnost, odbrana, ilegalne migracije, regionalni razvoj, poljoprivredna politika i demografija, navodi se na sajtu predsedavanja.

EU je dugo bila angažovana na obezbeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan, jer zajednica ne može biti potpuna bez pristupanja ovog regiona. Integracija regiona donosi korist Evropskoj uniji u ekonomskom, bezbednosnom i geopolitičkom smislu„, navodi se u programu.

U cilju daljeg proširenja i produbljivanja saradnje, dodaje se, partneri će biti pozvani na konsultacije kako u okviru Samita EU-Zapadni Balkan, tako i u okviru Evropske političke zajednice.

Ostalih šest prioriteta mađarskog predsedavanja odnose se na novi evropski sporazum o konkurentnosti, jačanje evropske odbrambene politike, sprečavanje ilegalnih migracija, oblikovanje budućnosti kohezione politike EU, poljoprivrednu politiku EU orijentisanu na poljoprivrednike i rešavanje demografskih izazova.

U delu programa koji se odnosi na delovanje Saveta EU za spoljne poslove, navodi se da je stabilnost Zapadnog Balkana vitalni interes EU i poručuje da će zato mađarsko predsedavanje podržati produbljivanje konkretnih projekata saradnje sa regionom, posebno za unapređenje regionalne saradnje i stabilnosti.

Ukazuje se da Mađarska tokom predsedavanja planira da organizuje samit EU-Zapadni Balkan u regionu i da održi međuvladine konferencije sa zemljama kandidatima „kada je to prikladno„.

U osnovnom interesu EU je, napominje se, da se zadrži stabilnost u neposrednom susedstvu i da se region pridruži EU u doglednoj budućnosti.

Mađarsko predsedavanje smatra i da je pitanje energije važan element integracije Zapadnog Balkana i navodi da će posebnu pažnju posvetiti olakšavanju interkonekcije sa energetskim sistemima regiona, promovisanju energetske tranzicije i saradnje, u cilju iskorišćavanja njegovog zelenog energetskog potencijala.

Kada je reč o zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici, navodi se da će Budimpešta tokom predsedavanja, u svetlu trenutne bezbednosne situacije, smatrati prioritetom da obezbedi stabilnost Zapadnog Balkana i regiona Sahela kroz vojne misije EU, saradnju i dijaloge fokusirane na bezbednost, kao i da pruži podršku preko evropskog instrumenta za mir.

Za predsedavanje je takođe važno da se sveobuhvatne aktivnosti civilnih misija prošire i na zaštitu manjina i kulturnog nasleđa„, poručuje se u programu.

Kada je reč o telekomunikacijama, navodi se da će biti uloženi napori da se Zapadni Balkan i Gruzija približe roming zoni EU, a u programu se, između ostalog, ukazuje i na značaj integracije Zapadnog Balkana u garantovanju bezbednosti Evrope.

Moto predstojećeg šestomesečnog predsedavanja Mađarske EU biće „Učinimo Evropu ponovo velikom„, izjavio je ranije mađarski ministar za EU poslove Janoš Boka, predstavljajući prioritete i ambicije mađarskog predsedavanja.

Mađarsko predsedavanje Savetom EU dolazi u periodu konstituisanja novog rukovodstva u evropskim institucijama, i  preuzima ga od Belgije koja je u proteklih šest meseci uspela da zatvori preko 60  zakonodavnih predloga.

Tokom belgijskog predsedavanja, EU je uspela da pronađe konsenzus o novoj finansijskoj podršci Ukrajini, uključujući i zamrznutu rusku imovinu.

Zvanično su otvoreni pristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom, usvojeni 13. i 14. paket sankcija Rusiji.

Mađarska će, nakon Belgije, predsedavati EU od 1. jula do 31. decembra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…