Mađarska postala mali Holivud

Budimpešta, 27. decembar 2016. (AFP/Euractiv)  – Mađarska je poreskim povlasticama i visokotehnološkom opremom za filmsku industriju uspela da postane Holivud centralne Evrope i privuče 271 milion evra od domaćih i stranih produkcija ove godine.

Poslednji primer u nizu je prisustvo glumca Rajana Goslinga koji je snimao nastavak filma Blade Runner u jednom od studija u Budimpešti.

Prethodno su u Mađarskoj "uhvaćeni" Harison Ford u prodavnici bicikala, Hju Džekman kako džogira, a Tom Henks je izjavio da je Budimpešta najlepši grad posle San Franciska. 

Međunarodne i mađarske produkcije u ovu zemlju su 2016. upumpale 271 milion evra, naspram 105 miliona 2011. godine, pokazuju vladini podaci. 

"Sektor produkcije učestvuje sa 0,15% u bruto domaćem proizvodu, što je najviši nivo u Evropi", rekla je za AFP direktorka Mađarskog nacionalnog fonda za film Anjes Havas. 

Fond je uspostavljen 2011. godine pod rukovodstvom holivudskog producenta mađarskog porekla Andrea Vajne, sa ciljem podške mađarskoj kinematografiji. 

Vajna, nekadašnji producent blokbastera poput "Ramba" i "Terminatora", proveo je radni vek u SAD, a nakon povratka u zemlju premijer Viktor Orban ga je imenovao za Mađarskog komesara za film i postao je nezaobilazna ličnost mađarske kinematografije.  

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…