1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Mađari za fleksibilnije nacionalne politike za Rome

Mađari za fleksibilnije nacionalne politike za Rome

Mađarska je predstavljajući program inkluzije Roma zatražila od Evropske komisije da kada je reč o manjinama više uvažava nacionalne prilike. Istovremeno zvaničnici EU pozivaju na pravno obavezujuće mere integracije romske populacije.

Mađarska ukazuje na različit način života Roma na istoku i zapadu EU i hvali se svojom strategijom za Rome za koju kritičari kažu da je zasnovana na "strahu i kazni". Romi su najveća manjina u Evropi i uglavnom žive ispod granice siromaštva. Evropska komisija populaciju Roma u EU procenjuje na 11 miliona a u Mađarskoj Romi čine oko 7% ukupnog broja stanovnika.

Na plenarnoj sednici Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC), savetodavnog tela Evropske unije, mađarski ministar za ljudske resurse Zoltan Balog predstavljajući evropskoj javnosti program inkluzije Roma zvanične Budimpešte iskoristio je priliku da kritikuje "nedostatak fleksibilnosti" Komisije po pitanju nacionalnih strategija za Rome.

Mađarski ministar je ocenio da ne sme da postoji samo jedna, jedinstvena strategija za Rome u svim članicama EU dodajući da Komisija treba brže i bolje da odgovori na izmene koje na tom planu traže članice.

"Potrebni su nam objektivni pokazatelji ali i različite strategije, zavisno od specifičnosti svake zemlje", istakao je Balog.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…