Mađarski parlament proglasio tajnim ugovor s Kinezima o gradnji pruge Budimpešta-Beograd

pruga

Budimpešta, 20. maj 2020. – Mađarski parlament izjasnio se za čuvanje tajnosti detalja finansijskog ugovora sa Kinom o gradnji železničke veze Budimpešta-Beograd.

Mađarska taj ugovor smatra najvećom infrastrukturnom investicijom u zemlji.

Detalji ugovora moraju da ostanu tajna deset godina jer bi njihovo „objavljivanje moglo da ugrozi Mađarsku u sprovođenju svoje spoljne politike i svojih trgovinskih interesa„, navodi se u nacrtu zakona, prenosi AFP.

Dodaje se da Mađarska na taj način želi da se „zaštiti od nepotrebnog spoljnog uticaja“ jer je u pitanju „veći nacionalni interes„.

Železnička linija za brze vozove omogućiće modernizaciju postojeće pruge koja postoji između Budimpešte i Beograda.

Prema dogovoru, kineska državna banka Eksim (Exim) finansiraće 85% troškova investicije, procenjene na oko dve milijarde evra. Ostatak od 15% Mađarska će finansirati sopstvenim sredstvima.

Mađarska vlada je ranije navela da je stavljanje oznake tajnosti detalja ugovora neophodno kako bi se dobio zahtevni zajam od Eksima.

Prema zakonu, Mađarska može da otkrije detalje dokumenta o projektovanju ali prethodno treba da se konsultuje s kineskim vlastima.

Ta investicija je izazvala kritike pošto neki smatraju da Kina na taj način ima mogućnost da se meša u mađarske poslove i da predstavlja ogroman trošak poreskim obveznicima.

Postoje i sumnje u profitabilnost projekta i rizika od korupcije povezane sa gradnjom mađarskog dela pruge duge 350 kilometara, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…