Mađarska vladajuća stranka i dalje pod suspenzijom u Evropskoj narodnoj partiji (EPP)

Evropska narodna partija

Brisel, 05. februar 2020. – Evropska narodna partija (EPP) odlučila je da produži suspenziju mađarske vladajuće stranke Fides.

Na dvodnevoj godišnjoj Političkoj skupštini, 3-4. februara u Briselu, čelnici najsnažnije grupacije u Evropskom parlamentu podržali su predlog predsednika Donalda Tuska da se suspenzija iz marta 2019. produži do daljeg.

Mišljenje većine u našoj političkoj porodici vrlo je jasno: nema dovoljnog napretka u Budimpešti, nema vidljivih promena kada je reč o demokratskim standardima, vladavini prava i slobodi govora„, rekao je Tusk 3. februara.

Na skupštini nije blo glasanja jer niko nema većinu, ni oni koji su za izbacivanje Fidesa iz EPP, ni oni koji se protive.

Ako se situacija ne promeni, ne vidim kako bi se Fides mogao vratiti u našu porodicu barem dok sam ja predsednik EPP„, rekao je Tusk.

Tusk je predložio održavanje vanrednog kongresa EPP na kojem se ne bi razgovaralo o Fidesu, nego o mestu te grupacije na političkom spektru i novim političkim izazovima za tu stranku.

Tusk je rekao da skidanje suspenzije Fidesu nije stvar pregovora. „Neću pregovarati ni o kakvom kompromisu o našim vrednostima. Ukidanje suspenzije zavisi od mogućih promena u Budimpešti i od promene politike Fidesa„, dodao je Tusk.

EPP je u martu 2019. suspendovao Fides, koji se već niz godina sve više udaljava od politike te grupe desnog centra.

Evropski parlament je u septembru 2018. usvojio inicijativu da se protiv Mađarske otvori postupak u okviru člana 7. koji teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Savetu EU.

U izveštaju za koji je glasala i većina poslanika EPP kaže se da Mađarska krši vrednosti na kojima se temelji EU, da je ugroženo funkcionisanje izbornog i ustavnog sistema, nezavisnost sudstva i prava sudija, borba protiv korupcije, privatnost i zaštita podataka, sloboda izražavanja, akademske slobode, sloboda veroispovijesti, sloboda okupljanja, pravo na jednako postupanje, prava manjina, uključujući Rome i Jevreje i njihovo pravo na zaštitu od govora mržnje, temeljna prava migranata, tražilaca azila i izbeglica, kao i ekonomska i socijalna prava.

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana vodila je u proleće 2019. godine, uoči izbora za Evropski parlament,  kampanju protiv EU, postavljajući izmedju ostalog plakate na kojima je tadašnji predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, i sam član EPP, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder Džordž Soroš, takodje na meti mađarskih vlasti zbog zagovaranja imigracije u Mađarsku.

Izbacivanje Fidesa tražilo je 13 članica EPP a na sastanku u martu 2019. postignut je kompromis, za koji je glasao i Viktor Orban, da se članstvo Fidesa u EPP suspenduje.

Suspenzija podrazumeva da Fides ne može učestvovati na sastancima EPP, da nema pravo glasa i da nema pravo da predlaže kandidate za bilo kakve dužnosti.

Tada je dogovoreno i osnivanje odbora za procenu koji će pratiti da li Fides ispunjava uslove – da prestane s kampanjom protiv Brisela, da se izvini EPP i da reši problem proterivanja Soroševog Srednjevropskog univerziteta iz Budimpešte.

Odbor čine trojica bivših visokih zvaničnika, bivši belgijski premijer i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej,  bivši austrijski kancelar Vofgnag Šisel i bivši predsednik Evropskog parlamenta, Nemac Hans-Gert Petering.

Međutim, prema informacijama koje su procurile, nema saglasnosti ni među njima trojicom jer Van Rompej bi izbacio Fides, Šisel bi ga ostavio, a Petering je za neko srednje rešenje, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…