Mađarska rediteljka Ildiko Enjedi dobitnica nagrade Aleksandar Lifka

Ildiko Enyedi

Subotica, 02. septembar 2020. –  Festival evropskog filma Palić tradicionalno dodeljuje nagrade „Aleksandar Lifka“ istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag.

Ovogodišnja dobitnica nagrade u kategoriji inostranih stvaralaca je legendarna mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, koja je za svoj poslednji film „O telu i duši“ dobila jednu od najprestižnijih nagrada u svetu nezavisnog filma – Zlatnog medveda na Berlinalu.

Ova autorka je pre dve godine bila gošća festivala na Paliću, kao predsednica žirija Glavnog takmičarskog programa.

Ildiko Enjedi je, povodom nagrade „Aleksandra Lifka„, izjavila da joj je velika čast što je ovo priznanje njoj pripalo ove godine. „Kada sam dobila informaciju o nagradi sedela sam u studiju za miks u Berlinu, gde sam pravila poslednje korake na trogodišnjem putovanju, post-produkciji mog novog filma. To je naročito osetljiva faza u stvaranju. Tenzija raste dok se momenat izlaska pred publiku sve više bliži. Poruka festivala me je zatekla u sred ovog perioda i zagrejala mi je srce. Jako mi je značilo što festival misli na mene i moj rad, da razmišlja o njemu sa poštovanjem„, rekla je Enjedi.

Biti autor filmova znači da plutate usred nepoznatog i nedefinisanog, znači da nanovo izmišljate sebe sa svakim filmom koji radite. Nestajete u tunelu intenzivnog rada gde ulažete svu svoju energiju u jedan projekat ne znajući kako će biti prihvaćen od sveta. Nagrada mi je poslužila kao sidro u ovom dugom plutanju u sred nepoznatog. Značila je da postojim, da moje postojanje ima smisla na Zemlji„, dodala je ona.

O svojim prethodnim iskustvima na Festivalu evropskog filma, Ildiko Enjedi kaže: „Radi se o festivalu sa domaćinskom i srdačnom atmosferom, koji odlikuje visok kvalitet. Takvu kombinaciju nije lako postići. Postoji nešto veoma iskreno u vezi sa Palićem. Mi, koji ovde dolazimo, to osećamo u svakom pogledu, svakom detalju, i zbog toga smo izuzetno zahvalni„.

Enjedi najavljuje da će svoj novi film završiti u oktobru ove godine, ali da nije u situaciji da planira premijeru. „Nakon što ga završimo, sedećemo i čekati. Iluzorno je bilo šta planirati u ovo vreme„, kaže ona dodajući da je svaka teška situacija ujedno i šansa. „Imamo šansu da naučimo da cenimo društvo drugih, magiju zagrljaja, kako je biti deo publike na koncertu. Pre nego što ispričamo nove priče vredno je živeti, iskusiti procese koji se događaju oko nas, ali i one unutar nas. Učim da budem u intimnoj vezi sa samom sobom – često zaboravljamo da smo sami sebi najbliskija osoba„, govori renomirana autorka o uticaju pandemije na naš život.

Rediteljka Ildiko Enjedi rođena je u Budimpešti 1955. godine. Započela je karijeru kao konceptualna umetnica pre nego što je počela da snima kratke i dugometražne filmove kao scenaristkinja i rediteljka.

Već na samom početku karijere, 1989. godine je za film „Moj dvadeseti vek“ nagrađena Zlatnom kamerom za najboljeg debitanta u Kanu. Iste godine počela je da predaje na Akademiji drame i filma u Budimpešti, na kome je odbranila doktorat 2011. godine.

Snimila je sedam dugometražnih ostvarenja, a od 2012. do 2017. je režirala seriju „Terapija“ u produkciji HBO Europe. Trenutno radi na svom novom filmu „Povest o mojoj ženi“ po romanu Milana Fišta.

Osvojila je više od 40 međunarodnih priznanja za svoj rad.

Nagrada „Aleksandar Lifka“ dodeljuje se od 2000. godine za doprinos evropskoj kinematografiji, a svake godine Festival evropskog filma Palić ovu nagradu uručuje jednom inostranom i jednom domaćem laureatu. Dobitnica nagrade iz Srbije za ovu godinu je naša čuvena glumica Mirjana Karanović. Na festivalu će tradicionalno biti održan i omaž program posvećen dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka„.

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Na 27. festivalskom izdanju međunarodni žiri Festivala dodeliće Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju. Žiri kritike dodeliće nagradu za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari„, FIPRESCi žiri za najbolji film, a na osnovu glasova posetilaca biće dodeljena i Gorki list nagrada publike.

Dodelom Gorki list nagrade, publika će ove godine po peti put preuzeti aktivnu ulogu u sagledavanju filmske umetnosti predstavljene na Festivalu. Na taj način još jednom će, pored stručnog žirija, biti uvaženo i mišljenje najbrojniijih, odnosno posetilaca, zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu, Festival traje svih ovih godina.

Festival evropskog filma Palić će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima. Zvanični protokol, sa detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…