Macura: Država da omogući najsiromašnijima korišćenje zdravog i čistog grejanje

Aleksandar Macura

Valjevo, 22. oktobar 2021. – Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura, na osnivačkom sastanku valjevskog Građanskog saveta za čist vazduh,  ocenio je da je smanjenje zagađenja vazduha  veoma težak zadatak i da je neophodno i građansko angažovanje, kao što je slučaj sa valjevskom inicijativom.

Građanski savet za čist vazduh je neformalno telo sastavljeno je od pojedinaca/ki i predstavnika/ca organizacija civilnog društva koji imaju iskustva, znanja i volje da pomognu u borbi protiv aerozagađenja u Valjevu.

Macura ističe važnost građanskog organizovanja, naročito ako je cilj tog organizovanja zahtevanje boljih javnih politika od onih koji moraju da je pruže.

Ukoliko se to traži od republičkih institucija, dodaje Macura, onda je potrebno da lokalna samouprava, zajedno sa građanima, traži od Republike ono što je neophodno i „da se smanji zagađenost vazduha u Valjevu koja oduzima i skraćuje ljudske živote. To je nedopustivo. Zadatak nije lagan ali može da se izvrši”.

Macura je ukazao i na potrebu unapređenja načina grejanja, proizvodnje električne energije i transporta/prevoza. Dodaje i da je potrebna efikasnost i korišćenje čistijih goriva.

To traži novac. Oni koji to mogu sami da plate, to moraju da plate. Nikome ko je finansijski sposoban i finansijski odgovoran za svoje ponašanje ne treba da bude dopušteno da ugrožava zdravlje drugima„, kategoričan je Macura.

On ne vidi nijedan razlog da država, ljudima koji sami ne mogu da priušte zdravo i čisto grejanje, ne plati tu vrstu promene načina grejanja. Smatra da je to ne samo poštenom nego i isplativo jer se previše energije nepotrebno troši, a pritom se ugrožava zdravlje.

Ne vidim nijedan razlog zašto država sa najsiromašnijima ne počne da radi odmah na tu temu”,  kazao je Aleksandar Macura na osnivačkom sastanku valjevskog Građanskog saveta za čist vazduh.

“Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno“ je centralni deo trogodišnjeg projekta „Zeleni inkubator“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima za zaštitu životne sredine. Program podrške se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.”

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…