Lutovac: Radikalizacija protesta ukoliko se ne uspostavi dijalog za normalizaciju političkih odnosa

Zoran Lutovac

Beograd, 1. jun 2019. – Predsednik Demokratske strane (DS) Zoran Lutovac rekao je da su u predstojećem periodu ključne reči „istrajnost i odlučnost“.

Lutovac navodi da će se „uspostaviti dijalog za normalizaciju političkih odnosa ili će se protesti radikalizovati“.

Ono što mi očekujemo jeste da ćemo snagom argumenata, snagom prisustva ljudi, snagom naše istrajnosti uspeti da objedinimo političke snage koje će dovesti pameti one koji izbegavaju da vode bilo kakav razgovor“, rekao je Lutovac, na otvaraju sednice Glavnog odbora DS, navodeći da takvi shvataju demokratiju kao nametanje svog mišljenja.

On je rekao da suština protesta koji se mesecima održavaju nije da se „nasilno nešto menja“, već su se kroz njih ljudi oslobodili straha i artikulisali nezadovoljstvo kao i da su zahtevi precizirani i svedeni na suštinu – slobodne izbore i takve medije.

Potrebno je da svojim primerom pokazujemo ljudima da je neophodno izvršiti promene, da ćemo biti tu kad god treba i koliko god treba, 26 subota, ako treba još 50 subota, ali moramo da se izborimo za opravdane ciljeve i interes građana“, reka je Lutovac.

Prema njegovim rečima, može se kazati da je ta stranka bila vodeća snaga protesta, u „organizacionom, tehničkom i kadrovskom smislu, a Branislav Lečić je dobri duh i zaštitnik protesta“.

Lutovac je rekao da će ekspertski tim, koji je predstavljen na jednom od ranijih protesta, u ponedeljak izaći sa analizom stanja i predlozima kako doći do slobodnih izbora i slobodnih medija.

Govoreći o planovima, on je podsetio da je nedavno napravljen korak u „ukrupnjavanju“ u veliku, ujedinjenu Demokratsku stanku sa Socijademokratskom strankom i Zajedno za Srbiju, što bi danas GO DS trebalo da verifikuje.

To je ujedinjenje na programsko ideološkim osnovama, načinjen je prvi korak, što znači da smo jedan politički subjektivitet“, rekao je Lutovac, navodeći da će se raditi da postanu jedinstven i „politički i formalno pravni subjektivitet“.

On je naglasio da su građani izgubili poverenje u političke elite i da se ono mora povratiti kroz nuđenje „vizije“ suštinskih promena.

Neophodan je novi društveni dogovor, sa jednostavnim porukama i jasnim ciljevima“, rekao je Lutovac.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…