1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Luksemburg preuzima kormilo EU

Luksemburg preuzima kormilo EU

Evropska komisija

Veliko vojvodstvo Luksemburg preuzelo je od Letonije šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom.

Ovo je dvanaesti put da ova zemlja predsedava Unijom otkad je rotirajući sistem uspostavljen, pa se očekuje se da predsedavanje prođe bez trzavica, pogotovo što je i Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, takođe Luksemburžanin.

Predsedavanje će, kako je najavljeno počivati na sedam stubova: podšticanju rasta, investicija i zapošljavanja, produbljavanju socijalne dimenzije EU, upravljanju migracijama, fokusu na digitalizaciji jedinstvenog tržišta, promociji konkurentnosti, održivom razvoju i jačanju uloge EU na globalnoj sceni.

Kao ni u programu letonskog predsedavanja, ni Luksemburg među prioritete nije stavio proširenje EU, a kako prenose mediji u Beogradu, agenciji Tanjug je rečeno iz izvora bliskog predsedavanju da je to zbog toga što se tokom narednih šest meseci ne očekuju krupni koraci u tom procesu.

Luskemburški zvaničnici su, međutim, u više navrata izjavljivali da podržavaju Srbiju na putu evropskih integracija i da se nadaju otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja do kraja godine.

Predsedavanje će zvanično početi 3. jula, serijom manifestacija u Luksemburgu, gde će tokom narednog vikenda biti održan niz kulturnih manifestacija u kojima će učestvovati predstavnici svih 28 članica EU.

Od 1. Januara 2016, rotirajuće predsedavanje preuzeće Holandija.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…