Luksemburg beleži rekordan broj slobodnih radnih mesta

programiranje

Luksemburg, 27. jul 2022. – Luksemburg beleži rekordan broj slobodnih radnih mesta i manjak zaposlenih u mnogim ključnim sektorima, zbog čega je pokrenuo novi vebsajt kako bi privukao strance.

Vebsajt work-in-luxembourg.lu je zajednički projekat nacionalne agencije za zapošljavanje ADEM i Evropske službe za zapošljavanje EURES, čiji je cilj da se popune radna mesta u nekim sektorima, kao što je IT.

Zemlja se već duže vreme bori sa manjkom radnika u bankarskom, tehnološkom i drugim važnim sektorima, a jedan od razloga nedovoljne zainteresovanosti radnika su visoki troškovi života u Luksemburgu.

U okviru plana da se pomogne tim sektorima, novi vebsajt je za sada ograničio oglase za posao na 16 oblasti koje su trenutno najteže pogođene nedostatkom radne snage, a među njima su IT, računovodstvo i finansije.

To je platforma za stalno zapošljavanje usmerena na talente iz Evrope, ali i iz celog sveta. To je ono po čemu se razlikuje od platforme ADEM-a„, izjavio je menadžer za evropske projekte u ADEM-u Kristijan Bram.

Na vebsajtu trenutno ima više od 2.800 ponuda za posao, a na portalu se od njegovog pokretanja u martu registrovalo nekoliko stotina ljudi.

Iako finansijski sektor čini četvrtinu ili više ukupne ekonomije Luksemburga, kompanije navode da je i dalje teško privući radnike u tu zemlju.

S istim problemom se suočavaju i institucije i agencije EU sa sedištem u Luksemburgu.

Osoblje EU koje radi van Brisela dobija veći platu ako radi u zemljama gde su viši troškovi života, ali to  nije slučaj za neke od 14.000 radnika EU u Luksemburgu.

Evropski revizorski sud, čije je sedište u Luksemburgu, poslao je prošle godine pismo Evropskoj komisiji u kojem je istakao da je „apsolutno neophodno“ da poveća plate zaposlenima u toj zemlji ako želi da privuče ljude da se prijave za ta radna mesta.

Brisel je u aprilu stopirao planove za povećanje zarada zaposlenima u Luksemburgu ne želeći da troši više novca u vreme rata u Ukrajini.

Luksembruška agencija za zapošljavanje je prošlog meseca imala rekordan broj poslova u ponudi. Na kraju meseca je bilo gotovo 13.600 slobodnih radnih mesta, što je 40% više nego u isto vreme prošle godine, saopštio je ADEM. Samo u junu je bilo otvoreno više 4.200 novih radnih mesta, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…