1. Početna
  2. IT
  3. Bezbednost na internetu
  4. Loša zaštita ličnih podataka u elektronskim komunikacijama

Loša zaštita ličnih podataka u elektronskim komunikacijama

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da je stanje zaštite podatka o ličnosti u oblasti elektronske komunikacije u Srbiji nezadovoljavajuće i vrlo zabrinjavajuće, zbog čega je podneo niz predloga nadležnim organima za unapređenje propisa.

Šabić je tu svoju ocenu saopštio povodom danas predstavljenog Izveštaja o nadzoru nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane operatora elektronskih komunikacija koji pružaju usluge pristupa internetu i internet usluge.

"Nadzor je potvrdio i ranije iznete procene Poverenika o nezadovoljavajućem, vrlo zabrinjavajućem stanju zaštite podataka o ličnosti u oblasti elektronske komunikacije, posebno internet usluga, za čije je glavne uzroke normativnu neuređenost i odsustvo adekvatnih mera, odgovorna država", naveo je Šabić.

On je kazao da je nadzor koji je trajao od kraja 2013. do juna 2015. godine i u početnoj fazi obuhvatio 184 operatera interneta, a potom 26 operatera izabrana po zastupljenosti na tržištu, vrsti i broju usluga, geografskom prostoru koji pokrivaju, kao i kvalitetu odgovora na pitanja iz dostavljenog upitnika.

Kako je Šabić naveo, zbog lošeg stanja u oblasti elektronske komunikacije, on je ukazao da su neophodni nova Strategije zaštite podataka o ličnosti i Akcioni plan za njeno sprovođenje, kao i nov Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Predložio je i izmene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama i efikasniji inspekcijski nadzor njegove primene.

Šabić je kazao da su izmene propisa neophodne da bi se omogućilo i formiranje jedinstvenog nacionalnog centra kojem bi svi nadležni državni organi ovlašćeni za zakonito presretanje i pristup zadržanim podacima, u realnom vremenu dostavljali zahteve za presretanje komunikacija, odnosno za pristup zadržanim podacima, potkrepljene sudskim odlukama.

"Nacionalni centar ujedinio bi postojeće paralelne tehničke mogućnosti različitih agencija i policije u jednu, nacionalnu agenciju koja bi, kao svojevrsni provajder, pružala tehničke usluge za presretanje komunikacija i drugih signala svim autorizovanim korisnicima, kao i pristup zadržanim podacima", objasnio je Šabić.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…