London traži prelazni period u odnosima s EU

Brisel, 13.decembar 2016. (AFP/Euractiv) – Evropski lideri mogli bi na neformalnom sastanku 15. decembra da postignu dogovor o tekstu u kojem se traži da se što pre otvore pregovori o istupanju Velike Britanije iz EU čim London zvanično pokrene proceduru za istupanje iz Unije, navode evropski diplomatski izvori.

Britanski ministar finansija zatražio je prelazne sporazume kako bi istupanje proteklo glatko, ali u EU nema spremnosti da se ovakav mehanizam garantuje.

Šefovi vlada i država EU će u Briselu boraviti povodom samita EU, a tom prilikom će organizovati i radnu večeru kojoj neće prisustvovati Tereza Mej (Theresa May), britanska premijerka, što je znak "okretanja stranice" u EU nakon referenduma na kojem su se Britanci izjasnili za istupanje iz EU. 

U Londonu ne prave pitanje oko ovog izdvajanja njihovih lidera, pa je portparolka britanske premijerke rekla da je "razumno" i očekivano da oni koji ostaju u EU diskutuju o načinu na koji žele da se vodi proces istupanja. 

Neformalna većera biće prilika da se raspravlja o kratkom tekstu kojim bi se utvrdilo nekoliko načela za Bregzit, navodi evropski izvor za AFP.

U tekstu, koji je još podložan promenama, navodi se da je 27 zemalja članica "spremno da pregovara" čim se London pozove na član 50 Lisabonskog osnivačkog ugovora EU, čime se zvanično pokreće postupak istupanja. 

Evropski savet, koji predstavlja zemlje članice, nakon tog koraka bi trebalo da usvoji osnovne smernice za pregovore, nakon čega će zatražiti usvajanje odluke kojom se odobrava što skoriji početak pregovora, navodi taj evropski izvor. 

"Osnovna načela pregovora utvrđena su 29. juna", na prvom evropskom samitu nakon glasanja Britanaca za istupanje, navodi taj izvor, uz napomenu da su ta načela u sadašnjem tekstu malo bliže precizirana. 

Prema tom izvoru, glavni pregovarač Evropske komisije (Francuz Mišel Barnije) imaće ključnu ulogu, u koordinaciji sa državama članicama

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…