London odbacuje deo finansijskih pravila EU

London

Velika Britanija je odbila da primeni ograničenje bonusa na male finansijske institucije u Londonu. Ova odluka centralne banke Engleske obradovaće zaposlene više od 1.000 firmi za upravljanje fondovima, hedž fondova, brokera i malih banaka, dok u Briselu najavljuju da će pažljivo razmotriti situaciju da bi utvrdili da li je potrebno pokrenuti postupak protiv Britanije.

U Londonu tvrde da ne odbijaju da primene propis, već ga samo fleksibilno tumače, a upravo je ta fleksibilnost bila jedna od osnovnih tačaka sporazuma Britanije sa EU uoči referenduma o izlasku te zemlje iz Unije u junu ove godine.

Ograničenje je uvedeno pre dve godine, kako bi se umanjio gnev javnosti zbog visokih bonusa u finansijskom sektoru u vreme kada su mnoge članice EU zbog krize morale da primenjuju mere štednje. Konkretno, bonusi ne mogu biti viši od fiksne plate, s tim što uz odobrenje akcionara može da se isplati i iznos u visini dve plate. 

Kako prenosi Rojters, najveći broj bankara pogođenih tom merom je baš iz Londona, a mera se primenjuje i na one koji su unutar bankarskih grupa zaduženi za upravljanje imovinom. Proširenje primene bi se odnosilo na još 1.000 finansijskih firmi. 

Sektori Centralne banke Engleske za stabilnost finansijskog sektora (PRA) i zaštitu potrošača i konkurencije (FCA) saopštili su da su obavestili Evropskog bankarskog regulatora (EBA) da se ne slažu sa primenom ograničenja bonusa na sve firme. Naveli su da prema njihovom tumačenju propisi EU dozvoljavaju fleksibilinost u pogledu veličine i složenosti zajmodavca. 

"Saopštenje PRA i FCA će biti veliko olakšanje za manje banke i upravljače fondova u Velikoj Britaniji koji su brinuli da će se ograničenje od 2017. primenjivati i na njih. Ostaje da se vidi da i će regulatori EU imati sličan pristup", rekla je pravnica za pitanja zapošljavanja u firmi Linkidžiz (Linkages), a preneo Rojters. 

Iz Londona poručuju da će velike i sistemske banke morati da nastave da primenjuju ograničenje bonusa. Među njima su RBS, Lojds (Lloyds), HSBC i Barklejz (Barclays).
 
Otvoren dijalog sa Briselom
 
Zamenik guvernera Centrlne banke Engleske Endrju Bejli (Andrew Bailey) rekao je da je o ograničenju bonusa razgovarao sa evropsim partnerima, i dodao da se mnogo šažnje pridaje da primena bude proporcionalna rizicima i u skladu sa propisima. 

"Sledili smo načelo proporcionalnosti, što u praksi znači da male firme koje predstavljaju manji rizik za sigurnost i stabilnost finansijskog sistema dobiju manje regulatorne zahteve. To je razuman ishod", rekao je on. 

Upravo je fleksibilnost finansijskih propisa EU bila jedna od ključnih stvari o kojima se Britanija dogovorila sa EU u okviru sporazuma uoči britanskog glasanja o ostanku u EU predviđenog za jun. 

Pored toga, kako je preneo Fajnenšel tajms pozivajući se na izvore iz Evropske komisije, postoji mogućnost i da se propisi izmene kako bi se omogućila proporcionalnost.
 
Velika Britanija nije jedina zemlja koja je odbila da primeni ograničenje na manje firme – to su učinile i Francuska, Irsla, Luksemburg i Holandija. 

Ohrabrenje i politika
 
Međutim, Velika Britanija je izuzetak po tome što je odlučila da Evropskog bankarskog regulatora o tome i obavesti. Ovaj korak je bio tim neočekivaniji što će ova institucija verovatno tek u aprilu da objavi dvomesečni period zemljama članicama da odgovore na smernice. 

Jedan izvor iz bankarskog sektora smatra da je London ovako odlučno reagovao kako bi ohrabrio manje firme u Sitiju, finansijskom centru Londona, koje trenutno utvrđuju i isplaćuju bonuse. Debata o mogućem istupanju Britanije iz EU takođe je zakomplikovala situaciju. 

Kako podseća Rojters, Britanija je bila protiv uvođenja ograničenja bonusa sa obrazloženjem da će to naterati banke da povećaju fiksnu platu, što će im otežati posao snižavanja troškova u trenutku pada na tržištu, ali je nadglasana. 

Evropska komisija može zemlju da izvede pred sud zbog nepoštovanja propisa. 

Velika Britanija je i primenu osnovnog ograničenja bonusa na velike firme odlagala, i krenula je u primenu tek nakon što je krajem prošle godine Evropski bankarski regulator izdao smernice u kojima je ukazao da mnoge zemlje u EU prave izuzeća od pravila, uključujući Britaniju.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…