Lončar: U odnosima Srbije i Hrvatske vidi se uspon i razvoj

Beograd, 25. novembar 2016. – Poslednji ministar inostranih poslova SFRJ Budimir Lončar rekao je danas da je do sukoba u Jugoslaviji došlo kada su preovladale desne snage i nacionalizam, kao i da je ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa Srbije i Hrvatske dobra politička evolucija.

"Ova faza, koja ne ide lako, teška je pošto je nasledila velike nevolje, ali se ipak vidi stalan uspon i razvoj", naveo je Lončar na 26. sesiji Igmanske inicijative povodom dve decenije diplomatskih odnosa Srbije i Hrvatske.

On je rekao da Srbija i Hrvatska imaju godišnju robnu razmenu od oko milijardu dolara, kao i da u Srbiji posluje oko 200 hrvatskih firmi i oko 20 srpskih u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, na planu kulturne saradnje napravljen je veliki napredak, kao i u oblasti turizma.

Kako je naveo, politika zaostaje u međusobnim odnosima dva naroda, koji se "velikim delom osvestio" i želi trajan mir i saradnju.

Smatra, takođe, da odnose dve zemlje treba unapređivati na demokratskim osnovama i kroz evropske integracije i standarde.

On je, ipak, napomenuo da treba biti oprezan pošto je u Evropi prisutna kriza i jačanje nacionalizma i populizma, ali i naveo da bi pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD mogla da bude dobra za odnose SAD i Rusije, kao i Evrope, što bi moglo pozitivno da utiče i na naš region, koji bi mogao da dobije na značaju i bolje iskoristi svoj potencijal.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…