Lokalnim samoupravama dostavljen izveštaj sa preporukama o uslovima u romskim naseljima

Zaštitnik građana

Beograd, 19. maj 2020. – Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji Poseban izveštaj sa preporukama o uslovima u romskim naseljima u situaciji vanrednog stanja i primene mera zaštite usled pandemije korona virusa.

Poseban izveštaj, koji je urađen u saradnji sa Inicijativom A11, rezultat je poseta romskim naseljima tokom vanrednog stanja i sadrži deset preporuka za postupanje, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Izveštaj je rezultat stanja koje su zatekli tokom obilaska deset romskih naselja u Beogradu, Kovinu, Pančevu i Kostolcu, tokom vanrednog stanja u aprilu i maju.

Veliki broj stanovnika neformalnih naselja, kojih u Srbiji ima blizu šest stotina, nema pristup vodi, struji niti internetu i nisu u prilici da održavaju osnovnu higijenu, a još manje da deci omoguće praćenje školske nastave„, navodi se u saopštenju.

Preporuke zaštitnika su dezinfekcija svih neuslovnih romskih naselja, posebno onih koji imaju loše higijenske uslove, obezbeđivanje kontejnera za smeće i njihovo redovno pražnjenje, obezbeđivanje redovnog snabdevanja vodom i strujom, planiranje paketa pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama u slučaju novog izbijanja zaraze, obezbeđivanje zaštitne opreme, maski i rukavica.

U preporukama se navodi i pomoć u boljem informisanju stanovnika tih naselja o merama zaštite od zaraze, omogućavanje održavanja nastave deci na daljinu, obezbeđivanje što ćešće isplate jednokratne socijalne pomoći stanovnicima i ostvarivanje uslova da zdravstvene medijatorke nastave rad.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…