1. Početna
  2. Društvo
  3. Lokalni zaštitnici građana menjaju naziv?

Lokalni zaštitnici građana menjaju naziv?

Aniko Muškinja Hajnrih, pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman, izvestila je članove Udruženja lokalnih ombudsmana Srbije (ULOS) o radu okruglog stola na temu „Problemi u vršenju komunalnih usluga u jedinicama lokalne samouprave“, koji je u drugoj polovini novembra, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, u Novom Sadu organizovao Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman.

Pored nje, izveštaje su podneli i Zlatko Marosiuk i Vesna Gojković o učešću lokalnih zaštitnika građana u projektu „Ombudsman kao medijator“, i Marko Tomašević o delu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji se odnosi na odredbe kojima se reguliše položaj lokalnog zaštitnika građana.

Radna grupa za izradu nacrta prihvatila je predloge ULOS-a da se u članu 97 reči „zaštitnik građana“ zamene rečima „lokalni ombudsman“, a posle reči „do“ dodaju reči „nezavisno i samostalno“, tako da će, ukoliko republička vlada i poslanici u Narodnoj skupštini usvoje pomenute predloge, prvi stav člana 97 glasiti: „U jedinici lokalne samouprave može se ustanoviti lokalni ombudsman koji je ovlašćen da nezavisno i samostalno kontroliše poštovanje prava građana, utvrđuje povrede učinjene aktima, radnjama ili nečinjenjem organa uprave i javnih službi, ako se radi o povredi propisa i opštih akata jedinice lokalne samouprave.”

Na poslednjem ovogodišnjem okupljanju lokalni zaštitnici građana su izneli i niz primedbi na radnu verziju modela pravilnika o organizaciji i sistematizaciji opštinske/gradske uprave, koju je izradila Stalna konferencija gradova i opština.

Po mišljenju učesnika skupa zaštitnik građana mora biti pravnik sa položenim pravosudnim ispitom i pet godina radnog iskustva, dok u slučaju njegovog zamenika pravosudni ispit nije neophodan uslov. Odredbe modela pravilnika koje se odnose na opis posla sekretara službe zaštitnika građana moraju biti preciznije definisane, kao i postupanje po pritužbama građana.

Izvor: Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…