Lokalne vlasti moraju da upoznaju građane sa ciljevima evrointegracija

SKGO

Beograd, 8. jun 2018. – U procesu priključenja Evropskoj uniji neophodna je veća uključenost lokalnih samouprava u Srbiji, ocenili su učesnici skupa Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Većina zakona EU se sprovodi na lokalnom nivou i lokalne vlasti moraju da upoznaju svoje građane sa ciljevima evrointegracija i reformi, rečeno je na skupu "Uloga lokalnih samouprava u Strategiji proširenja EU" u Beogradu.

Predsednica SKGO Danijela Golubović kazala je da lokalne samouprave nisu direktan pregovarač u procesu priključivanja, ali da moraju biti uključene u taj proces kako bi razumele svoje obaveze.

"Prema našim analizama, 21 poglavlje o priključivanju odnosi se upravo na lokalne samouprave. Zato je neophodno da one budu upoznate sa svrhom tih procesa i njihovim cijevima, kako bi upoznali građane svojih opština zašto su reforme neophodne", kazala je Golubović.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je uloga lokalnih samouprava veoma važna za priključivanje Uniji, i da razgovori ne bi trebalo da se vode samo na relaciji Brisel-Beograd, već i na lokalnom nivou.

"Bitno je uključiti lokalne samouprave u proces integracija, najviše zbog toga što čak 70% zakona EU moraju biti sprovedeni na lokalnom nivou. Već 15 godina delegacija EU u Srbiji sarađuje sa lokalnim samoupravama, a pre dve sedmice pokrenuli smo novi projetak EU PRO koji se tiče poslovnog okruženja i unapređenja socijalne kohezije u 99 opština", rekao je Fabrici.

Zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern rekao je da prognoza za priključivanje Srbije EU 2025. godine nije toliko loš datum.

"Ovaj datum, 2025. godina je dobar jer daje Srbiji neku perspektivu. Imate puno izazova da rešite, a ovaj datum daje vam energiju da radite još više", istakao je Vern.

Predstavnik Niškog okruga u Komitetu regiona EU Dejan Jovanović napomenuo je da posvećenost Vlade Srbije u evointegracijama nije upitna, ali je problem u podršci građana tim integracijama.

"Kada pogledamo da je podrška građana integracijama EU na klackalici za i protiv, obaveza nas iz lokalnih samouprava je da im objasnimo da će im integracije doneti dobro. Mislim da je to posledica toga što lokalne samouprave ranije nisu bile dovoljno uključene u te procese", rekao je Jovanović.

Stalna konferencija gradova i opština Srbije pokrenula je 2011. godine projekat "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU" uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona.

Taj program 2017. godine produžen je do decembra 2020. godine, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…