1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Srbija i Evropska unija
  5. Lokalna samouprava treba sama da radi na svom razvoju

Lokalna samouprava treba sama da radi na svom razvoju

Foto: Tanjug

Beograd – Mesto gde se u najvećoj meri primenjuju standardi Evropske unije nisu prestonica i vlada, već lokalna samouprava, izjavila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Važno je da se lokalna samouprava ‘natera’ da sama izradi i sprovede plan lokalnog razvoja, a ne da im to radi neko sa strane„, rekla je Miščević.

Kako kaže, naši administrativni kapaciteti su u stalnoj reformi i nije dovoljno samo imati neko telo, već je neophodno da ono ima kapacitet da sprovede reforme.

„Spuštanjem odgovornosti na niže strukture javne uprave, stvara se osećanje svakoga od zaposlenih u njoj da je deo države. Nema više ‘veži konja gde ti gazda kaže’, sada svako mora da ima kapacitet da ‘preseče’„, navela je Miščević.

Vršilac dužnosti pomoćnice ministra Sektora za evropske integracije Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Mila Stanković, rekla je da se u proteklom periodu posebna pažnja posvećivala odgovornosti i poboljšanju kvaliteta pružanja usluga.

Zaposleni u javnoj upravi se obučavaju za takozvane meke, odnosno ljudske veštine. Oni moraju da izađu iz zone komfora i promene svoj način razmišljanja. Kreativno i timsko razmišljanje je cilj kome težimo„, navela je Stanković.

Prema njenim rečima, sve ovo je preduslov za poboljšanje kvaliteta života građana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…

Preporučujemo…