Ljudska prava zdravstvenih radnika kršena tokom epidemije korona virusa

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije

Beograd, 09. decembar 2021. – Ljudska prava zdravstvenih radnika u Srbiji eksplicitno su bila kršena ili ugrožena tokom epidemije korona virusa, a njih 139 preminulo je od posledica infekcije.

To pokazuju rezultati istraživanja koje je predstavio Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Kako je rekla predsednica Glavnog odbora tog sindikata Gorica Đokić, od 218 lekara i 190 medicinskih sestara i tehničara koji su popunili onlajn anketu, 54 odsto ispitanika ocenilo je da su njihova ljudska prava kršena tokom epidemije.

Više od 90 odsto anketiranih bilo je radno angažovano u kovid sistemu, a skoro 84 odsto njih nije pitano da li želi da radi u crvenim zonama. Istraživanje je pokazalo i da je 62 odsto ispitanika upućeno u kovid sistem na osnovu usmenog naloga što je apsolutno neprihvatljivo„, rekla je ona.

Navela je i da je oko 80 odsto anketiranih reklo da im prilikom upućivanja u kovid sistem nije eksplicitno rečeno ili napisano koliko dugo će biti angažovani, kao i da je oko 60 odsto učesnika istraživanja reklo da nije dobilo upozorenje da će dobiti otkaz ugovora o radu ako odbiju da budu u kovid režimu, dok je 20 odsto dobilo eksplicitno upozorenje.

Oko 60 odsto anketiranih reklo je da je od početka epidemije imalo dovoljno zaštitne opreme, 33 odsto da je ponekad imalo dovoljno opreme, a skoro 49 odsto je navelo da je na neki način bilo ograničeno u pogledu zaštitne opreme„, kazala je predsednica Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Ocenila je da je posebno problematičan bio dugotrajan rad pod punom zaštitnom opremom, navodeći da je oko 30 odsto anketiranih reklo kako je radilo smene duže od osam sati, kao i da je više od 50 odsto ispitanika kazalo kako je samo ponekad, ili nije uopšte, moglo da ide na pauzu tokom smene.

Skoro 55 odsto ispitanika nije moglo slobodno da iznese mišljenje o organizaciji i uslovima rada u kovid sistemu, a oko 10 odsto njih je kažnjeno zbog iznošenja stava. Skandalozno je što posle skoro dve godine rada u uslovima pandemije, oko 41 odsto zdravstvenih ustanova nije imalo striktno podeljenu crvenu i zelenu zonu kao i što više od 50 odsto ispitanika nije bilo striktno određeno da li rade u crvenoj ili zelenoj zoni što je organizaciono veoma problematično, epidemiološki da ne pričam„, kazala je Gorica Đokić.

Dodala je da je 85 odsto onih koji su radili u kovid sistemu dobilo nadoknadu, ali i da ostaje pitanje za direktore pojedinih zdravstvenih ustanova zašto nisu isplaćene nadoknade i ostalim zdravstvenim radnicima iz crvenih zona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…