Ljubitelji ratnih zlikovaca u pokrajinskoj vladi

Pokrajinska vlada

Novi Sad, 07. septembar 2016. (Autonomija) – Kakva će biti politika Pokrajinske vlade, koju predvodi Igor Mirović, “pesnik ovdašnji”, u sećanju Novosađana upamćen po aferama “Behaton” i “ATP Vojvodina”, donedavno ponositi etnički čistač iz devedestih godina 20. veka, ilustruju mnogi, očekivani potezi, a jedan od njih je i da se Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje ima dodati “i za odnose sa verskim zajednicama”.

Mirko Bulović, čiji je crkveni alias Irinej, požurio je da se Miroviću zahvali na tome i da mu upriliči prijem sa kojeg su stigle fotografije srdačnog rukovanja dvojice starih saboraca iz devedesetih kako se veselo cere i seire nad mogućnošću daljeg etničkog nasilja i obeležavanja teritorije.

Drugim rečima, Pokrajinska je vlada na ovaj način jasno poručila svima nama čemu možemo da se nadamo: o kulturi i informisanju odlučivaće verske zajednice, to jest crkve, to jest Srpska pravoslavna crkva. A teško onome kome popovi kroje kulturne i medijske strategije. Kao izgleda kultura i mediji kada njome upravljaju sveštena i parasveštena lica, najbolje govore iskustva evropskog srednjeg veka i savremenih islamskih verskih država.

U tom sekretarijatu produženog imena brže-bolje Mirović je za zamenika sekretara imenovao izvesnog Nebojšu Kuzmanovića, kažu doktora književnih nauka i navodno sive eminencija sekretarijata, koji se pita za sve i koji će po svemu sudeći, ako već nije, svoje mesto jednog dana pronaći i na nekoj crkvenoj fresci.

Na nekom simpozijumu Kuzmanović je izvoleo izjaviti da je „kulturna politika Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dijalog, poštovanje različitosti i negovanje osobenosti svakog autora – umetnika“.  Istovremeno, njegova poruka kulturnim poslenicima zaposlenim u pokrajinskim ustanovama je jasna – “bez autošovinizma”!?

Ko je, dakle, Kuzmanović, sem što ga viđamo po prijemima, razbarušenog izgleda, razvezane kravate, nehajno prebačene preko bele ili roze košulje, kako valjda i dolikuje pripadniku Narodnog pokreta Dinara-Drina-Dunav, kojakrštava vodovodne i kanalizacione cevi i kolje vola kad god im se za to ukaže prilika?

Koga zanima i ko ima dobar stomak, neka klikne, na primer, na adresu njegovog bloga. Tamo će naći svašta o tom “angažovanom intelektualcu”. Počev od njegove teze da je Srbija “okupirana država”, s kraja 2015. godine. A kako je on pristao da bude zamenik pokrajinskog sekretara u okupiranoj državi, javnosti nije poznato.

Naći ćete tamo, na tom blogu, i njegovu odu Stojanu Župljaninu, policijskom krvniku iz okoline Banjaluke, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 22 godine zatvora, za ratne zločine u 20 bosanskih opština, među kojima je i enormni zločin na Korićanskim stenama, kada su više od 200 bošnjačkih zarobljenika iz Prijedora i okoline gurnuli niz litice u ponor. Župljanin je uhapšen 2008. godine u Pančevu, gde se junački skrivao. O njemu Kuzmanović kaže sledeće: “Stojanova literatura je stvorena iz životne muke i nesreće, a posvećena je životu…”, veli on u osvrtu na nekakvu Župljaninovu knjigu koja je “nastala u haškim kazamatima”. Piše on o Župljaninu i kao o “haškom isposniku”, koji je zbog toga postao i “prvosveštenik našeg novog Hilandara”, kao i o tome da će ti – osuđeni ratni zločinci – biti “zlatnim slovima upisani u sećanje srpskog naroda”, a sam Župljanin će zbog svoje “časti, poštenja i ljubavi u tom sećanju zauzeti jedno od najsjajnijih mesta”.

Veli Kuzmanović i da je Župljanin u “kazamatu” pustio i brkove, “kao znak prkosa i otpora tužilaštvu” a prepričava i da ga je u svojoj ćeliji dočekao sa skromnim posluženjem: losos, krmenadle, medena pita sa kokosom… Ne kaže otkud Stojanu lova za ovu gozbu i ne bavi se time da nije možda to od svih onih žrtava koje su za vreme njegove vladavine u Bosanskoj krajini prvo opljačkane pa onda ubijene ili, u najboljem slučaju, opljačkane pa mučene i proterane.

I dok Župljanin trune u kazamatu, Kuzmanović po Fejsbuku kači svoje fotografije iz poseta raznim zemljama, koje su – sve odreda – u mrskoj EU, i u još mržem NATO-u. Valjda čovek otišao tamo da podriva i okupira. Okačio je dr Kuzmanović i svoju fotografiju sa patrijarhom SPC Irinejom uz komentar “Uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja za naše Haške mučenike”. Tamo, na tom profilu, i njegova je fotografija sa osuđenim ratnim zločincem, ubicom Vukovara, Veselinom Šljivančaninom, na promociji njegove knjige krvavo-ciničnog naziva “Sine, budi čovek…”

Mora se priznati da Kuzmanović, za razliku od svojih šefova, ne krije da je u potpunosti dosledan vrednostima devedesetih i porodičnim vrednostima nastalim u masovnim zločinima, pa je tako svog maloletnog sina pre nekoliko godina poslao u Sibir u paravojni kamp, u organizaciji udruženja veterana “Patriotski front”. Tamo se deca učila da kopaju rovove, pucaju i bacaju bombe. Tamo im je objašnjeno ko je neprijatelj pravoslavlja i koga treba likvidirati. Na pitanje novinara Slobodne Evrope zašto je to učinio, Kuzmanović je tada rekao da je želeo da mu sin “bude odgojen u skladu sa tradicijima našeg naroda”.

Očigledno je to tradicija koja će se negovati i u ovom pokrajinskom sekretarijatu, pa i celoj vojvođanskoj vladi u naredne četiri godine. Ali, hajde da se ne pravimo blesavi i da se ne čudimo: u državi u kojoj je Nikolić predsednik, u kojoj je Vučić premijer, a Šešelj omiljeni opozicionar, tamo gde je Dmitrović glavni urednik državnih novina, a Mirović premijer multinacionalne pokrajine – sasvim je logično da ljubitelji ratnih zločinaca i paravojnih formacija, zajedno sa sveštenicima sličnih nazora – kreiraju kulturnu politiku i “slobodu medija”.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…