LINK plus: Netransparentan proces izrade akcionog plana za Poglavlje 11

Evropske integracije

Beograd, 29. mart 2017. – Organizacija Link plus iz Beograda zatražila je danas od Pregovaračkog tima i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da proces izrade Akcionog plana za usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU za poglavlje 11, koje se tiče poljoprivrede i ruralnog razvoja, učine transparentnim i da omoguće učešće zainteresovane javnosti u izradi tog dokumenta.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine nije objavilo nacrt Akcionog plana za poglavlje 11 na svom sajtu, a nacrt je upućen samo organizacijama članicama Nacionalnog konventa o EU koje su dostavile komentare, navodi se u saopštenju za javnost, preneo je portal Autonomija.

Dodaje se da prvi nacrt Akcionog plana za poglavlje 11 nije bio dostavljen ni Nacionalnom konventu o EU pre nego što je poslat Evropskoj komisiji, čime su već bile prekršene smernice.

Apelujemo na ministra Branislava Nedimovića i šeficu Pregovaračkog tima Tanju Miščević da otvore proces izrade Akcionog plana za poglavlje 11, naročito uzimajući u obzir važnost poljoprivrede i ruralnog razvoja za građane i građanke Srbije. Prava koja su već ostvarena kada su u pitanju pregovaračka poglavlja ne smeju biti ukinuta”, navodi se u saopštenju za javnost.

Akcioni plan definiše kako će se Srbija uskladiti sa obavezama koje se odnose na Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) Evropske unije.

Link plus je naveo da su neke od prednosti ZPP nesmetan protok robe, značajan porast izdvajanja za poljoprivredu kroz direktne podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, modernizacija poljoprivrede.

Akcioni plan uključuje, između ostalog, i razvoj relevantnih administrativnih kapaciteta, procenu potrebnih resursa, kao i razvoj integrisanog administrativnog i kontrolnog sistema za pripremu, upravljanje i kontrolu agrarnih plaćanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…