Lenarčič možda komesar za proširenje umesto Tročanjija

Brisel, 23. septembar 2019. – Prema izvorima socijalista i zelenih u Evropskom parlamentu, postoji predlog da Slovenac Janez Lenarčič zameni u delu političkih snaga u EU osporavanog mađarskog kandidata za evropskog komesara za susedstvo i proširenje Lasla Tročanjija. Tekst Dragana Blagojevića, dopisnik agencije Beta, objavljen je na portalu Euractiv. Razmišlja se i da Tročanji možda…

Janez Lenarčič

Brisel, 23. septembar 2019. – Prema izvorima socijalista i zelenih u Evropskom parlamentu, postoji predlog da Slovenac Janez Lenarčič zameni u delu političkih snaga u EU osporavanog mađarskog kandidata za evropskog komesara za susedstvo i proširenje Lasla Tročanjija.

Tekst Dragana Blagojevića, dopisnik agencije Beta, objavljen je na portalu Euractiv.

Razmišlja se i da Tročanji možda samo zameni mesto s Lenarčičem, koji je predložen za komesara za rešavanje kriza, ali se ocenjuje da će vlada u Budimpešti učiniti sve da spreči ovakav rasplet jer bi inače prihvatila da je učinila ozbiljnu grešku.

Protivnici izbora Tročanjija za komesara upućuju oštre zamerke predsednici EK Ursuli fon der Lajen, uz tvrdnju da je ona time išla na ruku i evroskeptičnim vladama na istoku Unije, koje su joj pružile dragocenu podršku pri izboru za čelno mesto u Komisiji.

Tome u prilog se navodi, i osporava, i to što je Ursula fon der Lajen jedan resor nazvala „odbrana našeg evropskog načina života„. Smatra se da je to ustupak snagama surevnjivim prema jačanju Unije i naročito nespojivo sa stavkom „migracija“ kao sastavnim delom tog resora.

Tvrdi se i da bi vlada Viktora Orbana mogla da, ako Tročanji ne bi prošao na saslušanju u Evropskom parlamentu, eventualno ponudi nove kandidate.

Kao moguće zamene spominju se mađarska ministarka za EU Enike Đere i uticajni član Orbanove stranke Fides i evroposlanik Tamaš Dojč koji je izjavio da „Tročanjija izuzetna karijera čini potpuno valjanim kandidatom za komesara„.

Upućeni diplomatski zvaničnici u EU kažu da tek treba sačekati da Tročanji 1. oktobra obrazloži svoj program u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta i podvlače da njegovo iskustvo kao ministra pravosuđa, sudije u ustavnom sudu i advokata nikako ne sme da se potceni.

Tročanji, član stranke Fides mađarskog premijera, će, rekao je i sam Orban, naići na ozbiljne kritike, ali i moguću podršku iz stranaka desno od centra i poslanika iz istočnih članica EU.

Glavne zamerke naročito iz redova socijalista i partija levo od centra u EU su da je Tročanji bio ministar pravde u trenutku kad su u Mađarskoj usvojeni zakoni za koje su Evropska komisija i Savet ministara ocenili da krše temeljne vrednosti  i odredbe EU o vladavini zakona i nezavisnosti pravosuđa.

Zato je EK protiv Budimpešte, a s istim obrazloženjem i protiv Poljske, pokrenula kazneni postupak saglasno članu 7 osnovnog akta Unije, Ugovora iz Lisabona.

Smatra se da će zato iz istih razloga na ozbiljno protivljenje u EP naići i poljski kandidat za komesara za poljoprivredu Januš Vojćehovski.

Predsednica EK je navela da je za komesara za proširenje imenovala Tročanjija zato što Mađarska, isto kao i ona kao čelnica EK, smatra da Zapadni Balkan iz bezbednosnih, geopolitičkih, ekonomskih i razloga da tuđi uticaji tamo ne preovladaju, treba što više da bude približen Uniji.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto je, štaviše, izjavio da u EU vlada velika dvoličnost kad je reč o političkoj volji da se u članstvo prime zemlje sa Zapadnog Balkana, jer, kako je rekao, njegove „kolege iz zapadnih država Unije su na rečima za ulazak novih članica sa Zapadnog Balkana, ali kad se odlučuje oni su protiv„.

Predsednica EK Fon der Lajen u smernicama za resor Tročanjija podvukla je da je cilj „verodostojna perspektiva Zapadnom Balkanu da uđe u EU„, a prioritet je da se „podrži i ubrza taj napredak u idućih pet godina, na temelju procene o zasluzi svake zemlje kandidata„.

Novi komesar mora raditi, podvukla je čelnica EK, na tome da se u regionu „ubrzaju strukturne i institucionalne reforme, pospeše ekonomski razvitak i preustrojstvo državne uprave„, uz borbu protiv korupcije i  bilateralno rešavanje sporova.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…