Leković: Problem je eskalacija govora mržnje i pretnji

Zagreb, 30. novembar 2016. – Predsednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković upozorio je, nakon objave informacije da je zagrebačka policija pritvorila 73-godišnjaka zbog toga što mu je slao preteće sms poruke, kako nije bitan on ni uhapšeni, već je problem u eskalaciji govora mržnje i pretnji za što ''glavnim generatorima“ smatra deo političara i ''one koji sebe zovu novinarima“.

Upitan za reakciju nakon što je objavljeno da je uhapšen 73-godišnjak, Leković je naglasio da nisu važni ni on, niti uhapšeni, već je problem količina pretnji, bilo sms-ovima, bilo pismima s pretnjama, uključujući pretnje smrću, upućenih ne samo njemu nego i drugim novinarima, prenosi porta civilnodrustvo.hr.

Njihov je broj, istakao je, toliko velik da je HND već upozorio na to kao na veliku društvenu opasnost i zbog tog tražio održavanje sednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

A ta  sednica, koja održana prošle nedelje, ustvrdio je Leković, načinom na koji su učesnici reagovali, nažalost potvrdila ono na što HND upozorava.

''Sednica je, nažalost, pokazala upravo ono na što smo mi ukazivali – da su deo političara, a i deo onih koji sebe nazivaju novinarima, zapravo glavni generatori tog govora mržnje i pretnji, uključujući i pretnje smrću. A oni koji na kraju te pretnje upućuju, pretpostavljam i poput ovog pritvorenog čoveka, kojeg ja lično ni ne poznjeam, samo su izvršitelji nečega što oni zapravo, verojatno ni ne razumeju. Pretpostavljam da on nije nikad čuo ni za HND, niti za mene, pre nego su ga počeli kljukati govorom mržnje i huškanjem“, rekao je Leković.

Sama sednica pokazala je da je tu reč o velikoj društvenoj opasnosti na koju se i dalje zatvara oči, ponavlja Leković. ''A ovo je samo jedna od posledica jer ja sam prijavio i druge napade, a i drugi su prijavljivali napade. Pretpostavljam da je u ovom slučaju policiji bilo lakše jer su pretnje slane s poznatog broja“, kazao je predsednik HND-a.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…