1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Lekarima više ni olovka i notes od farmaceutskih kompanija

Lekarima više ni olovka i notes od farmaceutskih kompanija

Lekari ubuduće neće moći da dobijaju sitne poklone od farmaceutskih kompanija poput rokovnika, kaledara, notesa, olovki, a imena lekara kojima finansiraju stručno usavršavanje biće objavljivana na sajtu farmaceutskih kompanija.

Ove odredbe predviđene su "Kodeksom ponašanja pri promovisanju lekova i komunikaciji sa zdravstvenim radnicima", koji stupa na snagu 1. januara naredne godine i koji je obavezujući za 19 farmaceutskih kompanija koje posluju u Srbiji kao članice Udruženja proizvođača inovativnih lekova "INOVIA" .

Direktor Udruženja "INOVIA" Bojan Trkulja objašnjava da će se osim imena zdravstvenih radnika na sajtu farmaceutskih kompanija, naći i zdravstvene organizacije kojima se finansiraju stručni skupovi.

"Tu će se naći podaci koliko je novca utrošeno na organizaciju stručnih skupova, koliko je novca utrošeno na kotizacije lekara na stručnim skupovima, na putovanja, koliko na konsultanstve usluge, držanje predavanja i slično", rekao je Trkulja Tanjugu.

Podaci će se objavljivati na internet stranici Udruženja INOVIA ili na sajtu farmaceutskih kompanija, biće na srpskom jeziku i dostupni svima.

Aktuelni Pravilnik o načinu oglašavanja leka dopušta da farmaceutske kompanije lekare mogu darivati sitnim poklonima koji su u vezi sa strukom- blok, olovka, kalendar, notes i slično, dok Kodeks i to zabranjuje, ali dozvoljava poklanjanje edukartivnog materijala, brošura o načinu lečenja bolesti.

"Aktuelni Pravilnik o načinu oglašavanja leka ne stavlja monetarnu granicu za sitni poklon, međutim Kodeks je predvideo limit na edukativni materijal, čija vrednost ne sme da prelazi 30 evra u dinarskoj protivrednosti uključujući i PDV", pojašnjava Trkulja.

On kaže da je Kodeks dobio podršku Ministarstva zdravlja i da očekuju da će se u novom Zakonu u lekovima i pravilnicima koji ga prate, biti uključene i ove regulative kodeksa, kao i da će to postati obaveza za sve farmaceutske kompanije.

U slučaju sumnje na povredu Kodeksa, Trkulja kaže da će se tom problematikom baviti posebno telo unutar Udruženja i da na povredu mogu ukazati kompanije iz udruženja, ali i pravna i fizička lica.

"Podsećam ovde je reč o etičkom kodeksu i etičkim prekršajima. Ukoliko postoji prekršaj koji se tiče zakona ove zemlje, onda se tim problemom ne bavi Udruženje već državni organi zaduženi za to", rekao je je Trkulja.

On je podsetio da je saradnja lekara i farmaceutske industrije neophodna i da se na ovaj način precizno definiše šta se sme, a šta ne sme i dodaje da će se na taj način stavila tačka na sumnje o neetičkim radnjama.

Predsednik Lekarske komore Srbije prof. Dragan Delić kaže da je saradnja sa farmaceutskim kućama jedini način da lekari prezentuju svoje radove na stručnim skupovima, čuju koje su novine u medicini, upoznaju kolege, ali da nema ništa protiv da se objavi koliko je svako stručno usavršavanje lekara koštalo.

Delić kaže da je stručno usavršvanje obaveza svakog lekara po zakonu, da nema kvalitetnog lekara ako se stalno ne usavršava i da sa druge strane Zakon o zdravstvenoj zaštiti kaže da poslodavac snosi troškove usavršavanja lekara, ali da se to godinama u nazad ne dešava.

"Poslednjih decenija poslodavac to nije radio, tako da su lekari u nezavidnoj poziciji jer imaju zakonsku obavezu da se usavršavaju, a s druge strane im je to onemogućeno. Saradnja sa farmaceutskim kućama je bila most da lekari budu u poziciji da se usavršavaju i da budu u korak sa svetskom medicinom", naglašava Delić.

On kaže da lekari i farmaceutska industrija sarađuju u svim zemljama sveta, ne samo u Srbiji, kao i da je to svuda u svetu definisano preciznim odlukama i pravilnicima.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…