Lazarević:EU preuzima veću ulogu u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji

Milena Lazarević

Beograd – Evropska unija nastoji da preuzme veću ulogu u rešavanju aktuelnog problema na Kosovu i Metohiji, a naročito Nemačka i Francuska kao dve vodeće države članice, kako bi se došlo do sporazuma koji je prihvatljiv za Prištinu i Beograd, kaže programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević.

Na pitanje kolika je moć Brisela u rešavanju situacije na KiM, Lazarević kaže da je ona veća u odnosu na raniji period, a sve u cilju ubrzanja i podsticanja procesa pristupanja Zapadnog Balkana EU.

Imajući u vidu problematiku odnosa između Beograda i Prištine ovo pitanje dolazi kao neka vrsta prioriteta da bi se došlo do nekog obostrano prihvatljivog sporazuma i ne bismo li svi zajedno napredovali ka EU„, kazala je Lazarević za Tanjug.

Kaže i da je dobro što su Francuska i Nemačka preuzele veću ulogu za rešavanje situacije na KiM, jer je reč o državama sa dugom tradicijom prevazilaženja međusobnih konflikata.

Primer prevazilaženja decenija i vekova ratova i nerazumevanja između te dve države treba da posluži kao jedna vrtsta inspiracije i nama u našem regionu da prevaziđemo sopstvene sukobe i da pogledamo u budućnost„, kazala je Lazarević.

Lazarević je podsetila da su SAD ranije imale veću moć u rešavanju problema unutar država, zbog predsedničkog sistema unutar koga su mogle da imaju jedinstven stav o svakom pitanju, za razliku od EU koja se sastoji od 27 članica koje imaju svoje stavove i uticaj na spoljnu politiku te zajednice.

Zbog toga je EU uvek bila manje sporija, uvek je bila manje rešena i manje odlučna i nije nametala nikakva pitanja, jer kao što smo i sami svesni i u EU imamo države članice koje nisu priznale nezavisnost KiM i one koje jesu priznale tu nezavisnost, samim tim je rešavanje ovog pitanja od strane EU otežano„, navela je Lazarević.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…