Lazarević: Pripremljen model faznog pristupanja EU, građani da imaju konkretne koristi od evropskih integracija

Milena Lazarević

Beograd, 29. jun 2022. – Centar za evropske politike (CEP) je kreirao model putem kojeg bi tokom evrointegracija Srbije, građani od tog procesa imali konkretne koristi.

To je izjavila Milena Lazarević programska direktorka CEP-a.

Prema njenim rečima, CEP je, sa partnerima iz Brisela, kreator jednog od ključnih modela kako da se postupak faznog pristupanja sprovede, kako da se suštinski operacionalizuje nova metodologija, kako bi građani i privreda dobili podsticaje i pomoć u predpristupnom procesu, koji su do sada bili namenjeni za fazu članstva.

Predložili smo da pored otvaranja strukturnih fondova i povećanja fondova u predpristupnom periodu, kako budemo napredovali u EU, naši predstavnici mogu da učestvuju u sastancima Evropskog saveta i drugim institucijama. Neće moći da glasaju, ali da mogu da učestvuju u diskusijama i da zaista predstavljaju ono što su naši interesi i naši problemi što je za nas građane jako bitno„, rekla je Lazarević.

Predložili su, dodala je, i kako da se članstvo što pre dogodi bez čekanja unutrašnje reforme EU.

Nakon samita čule su se, navela je, pesimistične poruke na Zapadnom Balkanu jer nije bilo konkretnih odluka za nastavak evrointegracija.

Mislim da nije trenutak za pesimizam zato što smo od Evropskog saveta po prvi put posle skoro 20 godina dobili poruku da ovaj region ima jasnu perspektivu članstva u EU, ne samo generalno evropsku perspektivu„, istakla je.

Postoji, dodala je, velika odgovornost i vlasti u regionu, ali i civilnog sektora da se komuniciraju sa građanima pozitivne strane procesa, što se do sada kako je navela, radilo stidljivo.

Javno mnjenje svuda je zavisno od momenata koji se dešavaju u procesu. Znamo da je u Srbiji javno mnjenje bilo najpozitivnije prema EU u trenutku kada smo dobili viznu liberalizaciju. Upravo je ideja predloga o faznom pristupanju da što više takvih koristi za naše građane imamo u predpristupnoj fazi, da građani što pre osete koje su koristi od procesa pristupanja EU„, navela je.

Prema njenim rečima to „nije samo otvaranje, zatvaranje nekih poglavlja, klastera, jer građani od toga nemaju ništa„.

Građani imaju od velikih fondova investicija, od toga da znaju da kada je neka odluka doneta u Briselu da smo uzeti u obzir, da nismo zaboravljeni i da naši interesi nisu zaboravljeni„, navela je Lazarević.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…