Lazarević: Pandemija nije drastično promenila navike građana Srbije u vezi sa korišćenjem e-usluga

Milena Lazarević

Beograd, 29. avgust 2020. – Većina građana Srbije kaže da pandemija koronavirusa nije drastično promenila njihove navike korišćenja e-usluga.

To je utvrđeno istraživanjem javnog mnjenja koje je sproveo Centar za evropske politike (CEP).

Suprotno očekivanjima, rezultati pokazuju da zainteresovanost građana za korišćenje e-usluga nije rasla tokom pandemije ni u Srbiji, niti u susednim zemljama„, rekla je Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a.

Kako se navodi u saopštenju, većina građana Srbije zadovoljno je korišćenjem usluga i smerom u kojem se kreće digitalizacija javne uprave u Srbiji.

Rezultati istraživanja pokazuju da oko dve trećine građana smatra da je interakcija s javnom upravom postala jednostavnija u prethodne dve godine, a približno 70 odsto ispitanika je reklo da se javne usluge brže dobijaju.

U odnosu na prethodno istraživanje krajem 2017. godine, pozitivnija je percepcija građana u vezi s digitalizacijom i pružanjem javnih usluga„, rekla je Lazarević.

Zaključujujemo da građani Srbije vide pozitivan trend u domenu digitalizacije, jer više od 70 odsto preferira elektronske usluge u odnosu na to da fizički pribavljaju dokumente (na šalterima). Takođe, građani su svesni da su im dostupne elektronske usluge, i preko 80 odsto njih smatra da su one lake za korišćenje„, prenela je Lazarević.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.005 ispitanika, u okviru regionalnog projekta „Osnaživanje civilnog društva Zapadnog Balkana za reformisanu javnu upravu (WeBER2.0)“ koji finansijski podržava Evropska unija, a sprovedeno je i u ostalim zemljama regiona.

Rezultati iz regiona su slični onima u Srbiji, s obzirom da je i tamo u proseku dve trećine građana zadovoljno javnim uslugama i digitalizacijom.

Izuzetak je Bosna i Hercegovina, gde samo jedna trećina ispitanika ima pozitivan stav o javnim uslugama, a manje od polovine primećuje trend za digitalizaciju usluga.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…