Lazarević: MMR vakcina jedina preventiva za sprečavanje širenja malih boginja

Foto: Tanjug

 

Beograd – Epidemiolog iz Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević izjavila je da je MMR vakcina jedina preventiva da se spreči dalje širenje infekcije malih boginja i povećavanje broja obolelih.

Sa dve doze vakcine osoba je zaštićena i ne može oboleti od morbila, izuzev u epidemijama koje su većih razmera gde je intenzivna cirkulacija virusa kroz populaciju, što je dokazano u epidemiji koju smo iskusili 2017. godine. Manje od pet odsto je bilo obolelih koji su kompletno vakcinisani, ali kod takvih osoba je blaga klinička slika i ne bi se prepoznale u nekim drugim okolnostima da je van epidemije„, navela je ona za Tanjug.

Dok se ne dostigne željeni obuhvat vakcinacije od 95 odsto, Lazarevićeva kaže da to znači da je kolektiv u riziku da od jednog slučaja može dalje da se proširi virusna infekcija i da dođe do povećanja broja slučajeva.

Ono što treba da se radi u kontinuitetu je revizija vakcinalnih kartoteka u svim domovima zdravlja, i pozivanje dece koja nisu vakcinisana ili su nekompletno vakcinisana, da prime nedostajuću dozu. To se radi u kontinuitetu, sada treba da se isforsira i da se ona deca koja nisu vakcinisana u što kraćemj roku vakcinišu„, naglasila je ona.

Lazarevićeva kaže da je kod nevakcinisanih osoba ozbiljna klinička slika, da je veći rizik za komplikaciju kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina, i dodaje da je osoba zarazna četiri dana pre izbijanja ospe, i četiri dana nakon izbijanja ospe.

Čak i poslednji dan inkubacije, dan pre nego što će dobiti povišenu telesnu tempraturu jer tako počinje klinička slika malih boginja, osoba je zarazna za svoje okruženje. Klinička slika traje onoliko koliko traje koliko traje opsa, eventulano još nekoliko dana„, objasnila je ona.

Kako je navela, kod osoba kod kojih nije došlo do komplikacija se može reći da klinička slika traje desetak dana, dok kod onih kod kojih je došlo do komplikacija trajanje kliničke slike zavisi od samih komplikacija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…