Lazarević: Digitalizacija u pravosuđu pravi bolje poslovno okruženja

Foto: mc.rs

Beograd – Digitalizacija društva i privrede je jedan od prioriteta Američke privredne komore u Srbiji.

Pošto pravosuđe ima veoma veliku ulogu u kreiranju stabilnog poslovnog okruženja, smatramo da je digitalizija u ovoj oblasti veoma važna„, rekao je predsednik Američke privredne komore u Srbiji Stefan Lazarević.

Mi imamo oko 250 članova i većina njih kaže da je efikasno pravosuđe ključ za uspostavljanje atraktivnog poslovnog okruženja, a to znači nove investicije i nova radna mesta. Više od 50 odsto naših članova smatra da bi sva komunikacija sa pravosudnim organima trebalo da se odvija elektronskim putem jer bi se tako povećala efikasnost i transparentnost i smanjili troškovi sudskog postupka„, rekao je on.

Naveo je da se Zakon o elektronskom dokumentu iz 2017. godine, sudeći prema iskustvima privrednika, obazrivo primenjuje.

Prema njegovim rečima, digitalizacija u pravosuđu je otpočela kroz nekoliko primera, kao što su digitalizacija sudova, odnosno Upravnog suda, kao i pojedinih postupaka, među kojima je postupak izvršenja.

Ima još dosta da se uradi, tim pre što je više od pola zemalja Evropske unije implementiralo ovakva rešenja i da se digitalizacija u Srbiji uspešno sprovodi u mnogim drugim segmentima, a tako bi moglo da bude i u pravosuđu„, rekao je Lazarević.

Iskazao je zadovoljstvo što će biti potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Pravosudne akademije, o usavrašavanju i edukaciji.

Predsednica Visokog saveta sudstva Zorana Delibašić je istakla da je digitalizacija u našem pravosuđu počela 2003. godine te da je sada Upravni sud kao pilot sud gde se sprovodi digitalizacija idealan za ovaj proces jer ima puno predmeta a njegove nadležnosti su sve veće.

Pojedini stečajni postupci i postupci izvršenja su takođe pilot projekti a oni su rak rana našeg pravosuđa. Srpsko pravosuđe želi ne samo da se naši propisi harmonizuju sa onima u Evropskoj uniji (EU) i da se pravosuđe digitalizuje kao što je urađeno u EU„, rekla je ona.

Ocenila je da su dobri izgledi da se uz pomoć Ministarstva pravde, tamo gde je to moguće, digitalizacija u srpskom pravosuđu uspešno sprovode.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…