1. Početna
  2. Društvo
  3. Lansirana prva nacionalna platforma za ocenu društvene odgovornosti kompanija

Lansirana prva nacionalna platforma za ocenu društvene odgovornosti kompanija

Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje lansirali su u petak, 29. januara 2016. godine, prvu nacionalnu platformu za ocenu društvene odgovornosti kompanija – CSR Indeks.

U pitanju je online platforma koju će kompanije koristiti za evaluaciju svojih društveno odgovornih praksi, prema unapred definisanim pokazateljima. CSR Indeks je razvijen s ciljem da se prepoznaju, nagrade i promovišu dobre prakse odgovornog poslovanja u Srbiji.

Prvi ciklus indeksiranja biće otvoren za kompanije od marta 2016. godine. Za kompanije će predstavljati priliku da se nađu na prvoj nacionalnoj listi društveno odgovornih kompanija, dobiju sveobuhvatan izveštaj o stanju društvene odgovornosti u svojoj kompaniji i doprinesu stvaranju prve nacionalne statistike koja ukazuje na vezu odgovornog poslovanja sa ekonomskim performansima. Prikupljeni podaci treba da pokažu da je odgovorno poslovanje u bliskoj vezi sa uspehom u poslovanju i tako podstaknu još više kompanija da se pridruže CSR zajednici. Najbolje rangiranim kompanijama u svakoj kategoriji biće dodeljena posebna priznanja na promociji rezultata CSR indeksa u decembru 2016., dok će kompanije koje ostvare više od 70% kriterijuma indeksa biti javno navedene kao društveno odgovorne.

Kako bi upoznali kompanije sa korišćenjem CSR Indeksa, Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv pokrenuli su niz radionica za kompanije. Sesija organizovana u Beogradu, 29. januara bila je prva u nizu od ukupno pet sesija koje će se održati širom Srbije u partnerstvu sa drugim biznis asocijacijama.

''Za kompanije koje već izveštavaju o CSR-u, korišćenje indeksa će biti lakše. Međutim, svesni smo da ovakvo sveobuhvatno izveštavanje za neke kompanije može da bude i teško. Zbog toga ćemo organizovati nekoliko info sesija, kako bismo kompanije upoznali sa metodologijom pre nego što odluče da se prijave za Indeks. S druge strane, verujem da je ovo sjajan alat za CSR početnike i izvrsna prilikada dobiju povratne informacije o tome kako se rangiraju CSR performanse njihovih kompanija“, rekao je Neven Marinović iz Smart kolektiva.

CSR indeks je razvijen pod pokroviteljstvom projekta „Ka održivijem i inovativnijem civilnom društvu u Srbiji“, pokrenutim u januaru 2014. koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Projekat sarađuje sa biznis zajednicom kako bi se povećala saradnja sa organizacijama civilnog društva i promovisali mehanizmi filantropije i društveno odgovornog poslovanja.

Izvor: advertiser-serbia.com

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…