Lakši pristup filmovima i televizijama članica unutar EU

Građani EU trebalo bi da u budućnosti lakše pristupaju televizijskim programima i filmovima iz svoje domovine, dok borave u drugoj članici. Predstavnici audiovizuelne industrije su na sastanku u Briselu obećali Evropskoj komisiji da će raditi na tome, kao i na očuvanju filmske baštine kroz digitalizaciju starih filmova. Oni su se to dogovorili u okviru procesa "Licence za Evropu" koji je Komisija pokrenula kako bi se rešila pitanja u audiovizuelnoj oblasti na jedinstvenom tržištu.

Predstavnici audiovizuelne industrije su obećali da će raditi na pitanjima poput prekograničnog pristupa i prenosivosti usluga, sadržaja koje kreiraju korisnici i mikro licenciranja, audiovizuelnog nasleđa i "rudarenja podataka i izvođenja kvalitetnih informacija iz teksta" (data and text mining).

U zajedničkom saopštenju oni su se obavezali da će nastaviti da rade na stvaranju uslova za prekogrančni pristup audiovizuelnim uslugama. To će omogućiti građanima da legalno pristupe filmovima i televizijskim programima iz članica u kojima žive, kada putuju u inostranstvo na odmor ili zbog posla.

Producentske kompanije i društva koja prikupljaju autorska dela složili su se da obezbede "mikro licence jednim klikom" za ograničenu upotrebu muzičkih sadržaja na internetu. Zahvaljujući tome, osobe koje žele da koriste muziku ili postavljaju video sadržaje na svoje sajtove moći će to da čine legalno.

Filmski producenti, autori i institucije koje se bave filmskom baštinom dogovorili su se o principima za očuvanje filmske baštine, odnosno da se mnogi stari filmovi koji nisu dostupni internetu, sačuvaju u digitalnoj formi i učine dostupnim široj publici.

U okviru procesa "Licence za Evropu" koji traje već 10 meseci, održano je više od 30 sastanaka radnih grupa koje okupljaju predstavnike audiovizuelne, muzičke i izdavačke industrije i industrije video igra, provajdera internet usluga, tehnoloških kompanija, kulturnih institucija, korisnika interneta i potrošača.

Opširnije  na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…