Lajčak: Stručnost civilnog društva važan resurs u pregovorima

Miroslav Lajčak

Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak razgovarao je danas sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i istakao da u nastavku pregovora treba obratiti pažnju na kvalitet i stručnost u čemu su od velikog značaja civilno društvo Srbije i Konvent.

Predstavnici Konventa predstavili su Lajčaku dosadašnji rad Konventa u procesu pristupnih pregovora Srbije i EU.

Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa, izrazila je zadovoljstvo pozicijom koju Konvent ima u procesu pregovora, saradnjom sa predstavnicima Vlade koji rade na poslovima evropske integracije kao i saradnjom sa predstavnicima Narodne skupštine Republike Srbije. 

"Konvent u ovoj fazi pregovora želi da pruži značajan analitički doprinos u izradi pregovaračkih pozicija i da bude konstruktivan partner tokom pregovora, ali u kasnijim fazama nameravamo da kontrolišemo ispunjavanje i primenu onoga što je u Briselu preuzeto u ime građana Srbije", rekla je ona.

Lajčak je, kako se navodi u saopštenju Konventa, ukazao na značaj Nacionalnog konventa u procesu pristupanja njegove zemlje EU u postizanju nacionalnog konsenzusa i informisanju građana.

"U Slovačkoj, gde je Nacionalni konvent kao model prvi put uspostavljen tokom pregovaranja o članstvu, on je imao strateški značaj i cilj da objasni građanima da su pregovori deo njihovog života i da se tiču svih građana", rekao je Lajčak.

Više od 600 organizacija civilnog društava okupljenih u našem Konventu mogu značajno svojim znanjem i analitičkim doprinosom da pomognu kako Pregovaračkom timu, tako i građanima Srbije da razumeju proces, koristi i obaveze koje članstvo u EU donosi.

"Na početku otvaranja pregovora sa Srbijom, bilo je jasno da Srbija ima administrativni kapacitete da vodi pregovore, ali sada treba obratiti pažnju na kvalitet i stručnost", ocenio je Lajčak i dodao da je upravo tu od velikog značaja civilno društvo Srbije i Nacionalni konvent koji okuplja ekspertsko znanje i može da doprinese kvalitetu pregovora.

O ulozi civilnog društva u izradi Akcionih planova za poglavlja 23 i 24 govorili su koordinator Radne grupe NKEU koja prati poglavlje 23, Milan Antonijević iz YUKOM- a i koordinatorka Radne grupe za poglavlje 24 Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. 

Koordinator Radne grupe za poglavlja 11, 12 i 13, Ivan Knežević iz Evropskog pokreta u Srbiji naglasio je važnost skorog otvaranja naročito poglavlja 12 koje se tiče bezbednosti hrane. 

Učesnici sastanka su se saglasili da je potrebno što pre pristupiti otvaranju i ova dva poglavlja, ali da je od brzine kojom se poglavlja otvaraju i zatvaraju, važniji kvalitet reformi i pozitivne promene za građane i privredu. 

Lajčak je naglasio značaj civilnog društva i nakon završetka pregovora objasnivši da Nacionalni konvent Slovačke postoji i danas sa tri radne grupe.

"Prva se bavi slovačkim doprinosima rešenju krize u EU, druga se bavi efektima i bilansom desetogodišnjeg članstva u EU, a treća pripremama za preuzimanje predsedavanja EU", rekao je on.

Lajčak je obećao podršku Nacionalnom konventu posebno tokom predsedavanja te zemlje Evropskom unijom koje počinje u drugoj polovini 2016. godine, kaže se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…