Lajčak prvi specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan?

Miroslav Lajčak

Brisel, 10. januar 2020. – Odlazeći slovački ministar spoljnih poslova i karijerni diplomata Miroslav Lajčak, spekuliše se, mogao bi da postane prvi specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan, prenosi euractiv.com.

Tu poziciju bi uspostavila Evropska komisija u saradnji sa Evropskom službom za spoljne poslove (EEAS).

Lajčak je bio visoki predstavnik u BiH i kratko je radio u EEAS.

EU do sada nije imala specijalnog predstavnika za region koji stremi članstvu u bloku a pregovori Beograda i Prištine vođeni su uz posredovanje bivše Visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbednost Federike Mogerini.

Beograd i Priština su uz posredovanje Brisela vodili dijalog sa ciljem postizanja sveobuhvatnog sporazuma, međutim, dijaloga nema više od godinu dana.

Dijalog je prekinut krajem 2018, kada je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Posle taksi, nova kočnica su bili izbori, najpre evropski u maju 2019, zatim na Kosovu u oktobru, dok u Srbiji tek slede, verovatno u aprilu.

Od pre nekoliko meseci i SAD imaju specijalne izaslanike u regionu – Metju Palmer je postavljen za specijalnog predstavnika državnog sekretara Majka Pompea za Zapadni Balkan a Ričarda Grenela je predsednik Donald Tramp imenovao za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…