Lajčak: Postignut dogovor o ključnim elementima procesa dijaloga Beograda i Prištine

Miroslav Lajčak

Brisel, 12. jul 2020. – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je rezultat video sastanka predstavnika Srbije, Kosova i Unije dogovor o ključnim elementima procesa dijaloga Beograda i Prištine.

Po završetku sastanka, Lajčak je rekao da je postignut dogovor i o dnevnom redu sledećeg sastanka koji će biti održan uživo 16. jula u Briselu.

Drago mi je što mogu da kažem da je dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova uz posredstvo Unije obnovljen posle 20 meseci„, kazao je Lajčak.

On je zahvalio obema stranama na današnjem „konstruktivnom angažmanu„.

Uz Lajčaka, na video sastanku su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti i šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Uoči sastanka, Borel i Lajčak su prvo odvojeno razgovarali sa Hotijem i sa Vučićem.

Vučić je tokom trilateralnog sastanka objavio da su dogovorene teme za sastanak u Briselu.

Dijalog pod pokroviteljstvom EU posle 20 meseci se nastavlja. Dogovorene su i teme za sastanak u Briselu u četvrtak„, naveo je Vučić na Instagramu.

Vučić je objavio i da je pre video sastanka održao konsultacije sa Borelom i Lajčakom, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…