Lahdevirta: Kada govorimo o litijumu važno je da glasovi različith zaintresovanih strana u društvu budu uzeti u obzir

Kimo Lahdevirta

Beograd – Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta izjavio je danas da je važno da se sve zainteresovane strane u društvu čuju kada se govori o iskopavanju rude litijuma.

Odgovarajući na pitanja novinara o kompaniji Rio Tinto i iskopovanju rude litijuma, a uoči konferencije koju su u Beogradu organizovale ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske u okviru “Nordijskog zelenog projekta – Održiva rešenja za Srbiju”, ambasador je kazao da je rudarstvo izazov i u Finskoj.

On je istakao da se u Finskoj trenutno radi na izmenama Zakona o eksploataciji prirodnih bogatstava kako bi lokalne zajednice bile više uključene.

Jako je važno kada govorimo o litijumu da glasovi različith zaintresovanih strana u društvu budu uzeti u obzir”, rekao je Lahdevirta.

Lahdevirta je rekao da ekspolatacija rudnih bogatstava, odnosno rudarstva nije tema konferencija nordijskih zemalja, ali jeste važna tema sama po sebi.

Litijum i drugi prirodni resursi jesu jedan jako važan izvor energije. Litijum se koristi za proizvodnju baterija za električne automobile. Neophodno je u budućnosti da pronađemo nove izvore energije koji će biti održivi i više pogodni životnoj sredini. Naravno, ovo nije lako uraditi”, naveo je Lahdevirta.

Lahdevirta je povodom konferencije o obnovljivim izvorima energije, koja se održava u beogradskom Naučno-tehnološkom parku, podsetio da su UN procenile da broj stanovnika na zemlji dostiže osam milijardi, dodajući da to znači da će morati mnogo više da se proizvodi, te da je upravo zato važno “ozelenjavanje privrede i društva”.

Ambasador Finske je ukazao da su nordijske zemlje definisale cilj da do 2030.godine postanu najodriživiji region i najintegrisaniji region u svetu.

Ništa ne možemo sami da uradimo i ideja je da stupimo u partnerstvo sa drugim državama i da zajedno idemo ka ovom cilju”, istakao je ambasador.

Lahdevirta je napomenuo da nordijske zemlje mogu da pomognu Srbiji i kroz organizaciju konferencija, dodajući da je Danska već organizovala svoj događaj koji se bavi održivom poljoprivredom, dok Norveška danas organizuje konferenciju o obnovljivim izvorima energije.

Švedska se bavi temom otpadom i separacijom otpada, a Finska ozelenjavanjem privrede i društva”, rekao je ambasador.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…