1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. LAF Niš: Vratiti u budžet nezakonito primljene “funkcionerske dodatke“

LAF Niš: Vratiti u budžet nezakonito primljene “funkcionerske dodatke“

Skupština grada Niša

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) traži da se sva nezakonita uvećanja plata koja su stalno zaposleni gradski funkcioneri primali u poslednje tri godine hitno vrate u budžet grada Niša.

LAF smatra da bi samoinicijativno vraćanje nezakonitih uvećanja koje su ti funkcioneri primili „na ime vršenja funkcije“ predstavljalo moralni čin, te ih poziva da to učine bez odlaganja.

LAF traži i da svi gradski organi, funkcioneri i službenici koji su odgovorni za ovakvo kršenje Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, na štetu gradskog bužeta i građana Niša, budu zakonski sankcionisani.

Zakonsku odgovornost trebalo bi pre svega da snosi skupštinski Odbor za administrativna pitanja koji je doneo protivzakoniti Pravilnik o platama i gradska Uprava za finansije, koja je nezakonito obračunavala i isplaćivala ta sredstva.

Podsećamo da je Odbor za administrativna pitanja Skupštine grada krajem prošle sedmice, postupajući po nalogu Upravnog inspektorata, smanjio 19 plata stalno zaposlenim funkcionerima za 30 odsto i tako ih doveo na zakonski nivo.

Upravni inspektorat je predhodno konstatovao da su nezakonita uvećanja plata u tom procentu primali gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, devet članova Gradskog veća i osam predsednika stalnih radnih tela Skupštine grada.

LAF smatra da je obavezno i vraćanje protivpravno stečenih sredstava koje su takve odluke omogućile.

Takvo postupanje je nužno i opravdano ne samo iz pravnih, već i iz ekonomskih, socijalnih i moralnih razloga.

Projektovani niški budžet skoro je duplo manji od budžeta Novog Sada, kao grada približne veličine, a njegovo punjenje izuzetno je otežano, zbog čega Grad kasni sa izvršenjem pojedinih obaveza prema različitim kategorijama svojih građana.

Grad Niš spada u najsiromašnije velike gradove u Srbiji, a pojedine njegove opštine su na listi deset najsiromašnijih lokalnih samouprava u zemlji. Nezaposlenost je veća od republičkog proseka, a prosečna plata je niža nego u republici.

Ovakve činjenice predstavljaju dodatni argument da gradski funkcioneri koji su godinama primali nezakonita uvećanja na osnovne plate ne čekaju eventualne odluke nadležnih organa, tim pre što njihovo donošenje može potrajati, već da novac koji im ne pripada što hitnije vrate građanima Niša, kaže se u saopštenju Lokalnog antikorupcijskog foruma Niša.

Izvor: Niška televizija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…