1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. LAF Niš i BIRODI predstavili model za monitoring medijskih sadržaja

LAF Niš i BIRODI predstavili model za monitoring medijskih sadržaja

Biro za drušvena istraživanja iz Beograda i Lokalni antikorupcijski forum, predstavili su Model za monitoring medijskih sadržaja, odnosno projekata, koje na osnovu Konkursa finansira Grad Niš. Na taj način, kako je zaključeno na tribini, građani će dobiti prilično objektivnu sliku izveštavanja medija čije su sadržaje finansirali sopstvenim sredstvima.

Kakvim se temama bave novinari u okviru projekta koje finansiraju građani, da li u njima dominira interes vlasti ili onih koji ih finansiraju, da li autori krše standarde i etičke norme, da li su prilozi propagandni ili istraživački, samo su neka od pitanja,koje sadrži ponuđeni upitnik. Ukoliko budu želele, ovaj instrument biće prosleđen svim medijskim kućama koje su, na osnovu projektnog finansiranja, dobile novac iz gradske kase. Sam medij, jednom mesečno, odgovore bi slao LAF-u kao i pojedine priloge u elektronskoj formi, koje bi analizirao tročlani tim nezavisnih medijskih eksperata.

Predloženi monitoring predstavlja svojevrsnu inovaciju koja, ukuliko zaživi, treba da postane praksa samoregulacije koju sprovode mediji i novinari koji dobijaju javna sredstva za svoje medijske sadržaje.

Zaštita novinarske struke takođe je jedan od ciljeva ovog modela jer će u suprotnom, Srbijom dominirati propagandni i mediji, zabave i kiča, u kojima će nosioci posla biti PR Menadžeri i starlete.

Informacije o dodeli projektnih sredstava LAF je u međuvremenu tražio od Uprave za kulturu i informisanje, ali je odgovor bio da “to ne može učiniti jer su Projekti autorska dela”. Obzirom na to, da ovakav stav nije potkrepljen zakonski, LAF će se zbog ovakve reakcije Uprave žaliti povereniku za informacije. Na tribini je predloženo i da kompletan upitnik, sa pitanjima da li neko na njih utiče, odnosno, kakav je njihov pritisak na novinare kada je u pitanju cenzura, trebalo bi da bude poslat i vlasnicima medija, poslodavcima i glavnim i odgovornim urednicima. LAF Niš i BIRODI nameravaju da  monitoring medijskih sadrzaja bude sproveden u saradnji sa UNS i NUNS, strukovnim udruženjima novinara, i da uz podršku resornog Ministarstva, postane obavezni deo konkursa na osnovu kojeg mediji dobijaju novac iz budžetskih sredstava.

Primena ovakvog pilot modela, trebalo bi u Nišu da počne od septembra, a konačan izveštaj o rezultatima monitoringa loklanih medijskih sadržaja biće saopšten početkom naredne godine.

Izvor: Niška televizija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…