LAF Niš: Građanskog posmatrača u komisiju koja odlučuje o medijskim projektima

Lokalni Antikorupcijski Forum Grada Niša / LAF NIŠ

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) zatražio je da se u sastav Stručne komisije koja odlučuje o projektnom finansiranju medija u 2015. godini uvrsti građanski posmatrač koga će delegirati ovo, samostalno i nezavisno gradsko telo.

Predstavnik LAF-a bi u svojstvu građanskog posmatrača imao pravo da prisustvuje sastancima Komisije, ostvari uvid u sva dokumenta i iznosi mišljenje, a ne bi imao pravo glasa pri odlučivanju. U slučaju da primeti eventualnu nepravilnost gradjanski posmatrač bi mogao da obavesti javnost i pokreće postupke pred nadležnim organima.

LAF je u ovom zahtevu takođe zatražio da mu se omogući da obavlja monitoring izveštavanja medija koji su dobili sredstva na konkursu, koji bi obuhvatio praćenje finansijske realizacije projekata, poštovanje ugovornih obaveza, kao i način izveštavanja medija. Monitoring bi se obavljao po jasno utvrđenoj metodologiji i od strane stručno obučenog tima LAF-a.

Ovakav zahtev LAF je uputio samoj Stručnoj komisiji za ocenu projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti janog informisanja na teritoriji grada Niša u 2015. godini, kao i nadležnoj Upravi za kulturu i Gradskom veću. Zahtev je podnet nakon što je krajem prošle sedmice na zvaničnom sajtu grada Niša objavljena odluka o sastavu i nadležnostima ove komisije.
Osnov za podnošenje ovakvih zahteva je Lokalni plan za borbu protiv korupcije, koji predviđa institut „građanskog posmatrača“, a sadrži i meru „antikorupcijski monitoring medija“.

Uključivanje građanskog posmatrača u rad Komisije bio bi doprinos transparentnom radu gradskih organa i tela, kao i medija, te odgovornom i kontrolisanom trošenju budžetskih sredstava. Građanski posmatrač bi pored ostalog mogao da doprinese umanjenju eventualne sumnje u koruptivno postupanje pri odlučivanju o dodeli sredstava za projektno finansiranje medija, koje su se već pojavile u javnosti nakon nedavnih, prvih konkursa ove vrste na republičkom nivou, stoji u saopštenju Lokalnog antikorupcijskog foruma.

Izvor: Niška televizija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…