Labris objavio model zakona o građanskom partnerstvu

LGBT

Beograd, 25. jun 2020. – Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris objavila je model zakona o građanskom partnerstvu, koji reguliše istopolna partnerstva u Srbiji i predviđa da se građansko partnerstvo može sklopiti pred matičarem.

Prava istopolnih parova, koja obuhvata ovaj model zakona tiču se prava na izdržavanje, imovinske odnose, nasleđivanje, potom prava na naknadu štete, na poresko oslobođenje i druge olakšice.

Tiču se i prava u slučaju bolesti, kao i prava iz penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja, navodi se u saopštenju.

Osim registrovanog, ovim modelom zakona se uređuje i neregistrovano partnerstvo.

Kako se objašnjava, ono predstavlja trajniju zajednicu porodičnog života dva lica istog pola i važi pod uslovima koji važe i za registraciju građanskog partnerstva.

Model zakona reguliše i registar, koji predstavlja jedinstvenu evidenciju o registrovanim partnerstvima.

Ustanovljava ga Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a vodi ga matičar jedinice lokalne samouprave.

Uređeno je i pravo na međusobno izdržavanje, a imovina može da bude zajednička i posebna.

Partner ima pravo nasleđivanja pod istim uslovima kao bračni drug, na osnovu primene zakona kojim se uređuje nasleđivanje, kao i drugih posebnih zakona kojima se uređuje nasleđivanje, poput nasleđivanja penzije, navodi Labris.

U novom modelu zakona dodato je i to da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ima 30 dana rok od stupanja na snagu zakona da uspostavi registar istopolnih partnerstava, ističe se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…