Labris: LGBT osobe se i dalje suočavaju sa diskriminacijom pri zapošljavanju ili na poslu

bolničko lečenje

Beograd, 13. novembar 2020.  – Iako je u poslednjih deset godina zabeležen značajan napredak u stepenu pravne zaštite koju uživaju LGBT osobe, one se i dalje suočavaju sa diskriminacijom pri zapošljavanju ili na poslu, rečeno je povodom završetka projekta „Ravnopravnost i različitost na radnom mestu“ organizacije Labris.

Tokom sprovođenja projekta, učesnici su na fokus grupama delili svoja iskustva na radnom mestu, među kojima su brojnija negativna, rekla je programska koordinatorka za razvoj zajednice Labrisa Minja Pavlović.

Njihove poruke su veoma jasne, poput one da osoba nije dobila posao zato što je trans muškarac, ili da su ženi dobacivali na poslu zato što je lezbejka, i govore o tome da se mnogi već na razgovoru za posao suoče sa diskriminacijom, ili se zaposle pa su primorani da daju otkaz zbog pritiska okoline„, kaže Pavlović.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union Saša Gajić analizirao je radno i zakonodavstvo koje se odnosi na zdravstveno osiguranje, tražeći da li su odredbe u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije.

Postoji nesklad između osnovnih i posebnih pravnih propisa, pa tako često neki drugi zakon dopušta ono što Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje, i dolazimo u šizofrenu situaciju da ne znamo koje pravilo važi„, upozorio je Gajin.

On je kao tipičan primer diskriminatornih odredbi naveo propis da proceduru vantelesne oplodnje na račun Fonda zdravstvene zaštite može da ostvari samo žena koja je u braku, dok ona koja „živi sama“ može samo izuzetno da koristi to pravo.

Nije objašnjeno zašto se ‘ženi koja živi sama’ to dopušta samo izuzetno, a ne zna se ni na osnovu kojih kriterijuma se utvrđuje da se radi o ‘izuzetnom’ slučaju„, pojasnio je Gajin i podsetio da zakoni takođe ne prepoznaju osobe koje ne žive same već u istopolnim partnerstvima.

Programska koordinatorka Labrisa Maja Šenk dodala je da, kada je reč o ravnopravnosti na radnom mestu, ima i pozivitnih primera.

Četiri velike firme u Srbiji primenjuju antidiskriminaciona pravila u svom poslovanju, a to su Hemofarm, Ernst&Young, Erste banka i PepsiCo„, rekla je Šenk i pozvala druge kompanije da im se pridruže.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…