Kuveljić: Aktivizam je važan zbog potrebe da stvaramo bolje i pravednije društvo

Dragan Kuveljić

Niš, 13. maj 2022. – Dete kao glavni instruktor vlastitog znanja, njegovo pravo, kulturna raznolikost, rodna ravnopravnost i zdrava planeta, predstavljaju osnovnu ideju grupe “Mašta”.

Izvor: Media & reform centar Niš.

Izložbom fotografijaI crno i belo, tako nam se htelo – i ti se pitašfokus je dat upravo na ophođenju građana prema okolini, kao i na tome da to crno nije doneo niko sa strane, već mi ili neko nama blizak.

Dragan Kuveljić ukazao je na izazove sa kojima se grupa susrela, kao i na to šta je bio glavni pokretač ove izložbe.

Zbog čega je aktivizam važan?

Zbog potrebe za boljim i drugačijim, zbog otpora popularizmu, korupciji, ličnim interesima, nepravdi, šteti, diskriminaciji, ugrožavanju dostojanstva. Zbog čuvanja i afirmacije lične i kolektivne slobode mišljenja, kazivanja i delanja. Zbog dijaloga, podrške i prihvatanja drugih i drugačijih. Zbog potrebe da stvaramo bolje i pravednije društvo. Da se menjamo, da budemo bolji ljudi.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa partnerima Grupom 484 i Fondacijom „Jelena Šantić“ kroz projekat „Lokalni poziv za EU” a uz finansijsku podršku Evropske unije pruža podršku autentičnim lokalnim inicijativama koje će raditi na unapređenju svojih zajednica u oblastima vladavine prava i kulturne raznolikosti.

Koja je bila inicijalna kapisla da započnete Vašu aktivističku priču?

Hteo sam da neke stvari učinim boljim, pravednijim i humanijim, a kroz zvanične institucije to nije bilo moguće.

Da li ste nekada (i kada) poželeli da odustanete?

Kontakti i procedure sa institucijama društva su me obeshrabrivale i gasile želju i potrebu da nastavim sa humanim i plemenitim aktivnostima i idejama. Na odustajanje me podsticao i odnos donosioca odluka koji su najčešće počinjali dijalog rečenicama kako nešto ne može, a ne kako može.

Koji su Vam bili najveći izazovi tokom aktivističke borbe?

Steći poverenje i prihvatanje, osetljivih i marginalizovanih grupa. Podstaći ih na saradnju i veru u promene.

Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?

Afirmacija i prihvatanje vrednosti za koje smo se zalagali. Rezultati i javni nastupi. Promocije postignuća i vrednosti.  Ostvarenje ciljeva.

Po(r)uka budućim aktivistima…

Negde sam pročitao i dopalo mi se. Ako želiš da nešto promeniš, onda ti moraš biti ta promena.  Da bi menjali treba prvo mi da se promenimo.

Podrška kroz promeni.rs nam je značila zbog…

Znao sam da nisam sam. Važno mi je da je i drugima stalo do boljeg, drugačijeg i pravednijeg društva.  Saradnja sa aktivistima drugih organizacija me učinila jačim i samopouzdanijim. Znači mi kada delimo zajedničke vrednosti. Podrška povećava motivaciju i veru u ono što radiš.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…