1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Kurs o nediskriminaciji za predstavnike/ce KZM i OCD

Kurs o nediskriminaciji za predstavnike/ce KZM i OCD

Misija OEBS u Srbiji i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, uz stručnu podršku Beogradskog centra za ljudska prava organizuje sertifikovani obrazovni kurs za lokalne koordinatore/ke kancelarija za mlade i predstavnike/ce nevladinih organizacija na temu – Rad sa osetljivim grupama mladih i principi nediskriminacije.

Do sada je ovaj kurs pohađalo preko 160 koordinatora/ki kancelarija za mlade, njihovih saradnika/ca, kao i prestavnika/ca nevladinih organizacija.

Kurs je organizovan kao četvorodnevni program i predstavlja pokušaj da se sveobuhvatno pokrije oblast nediskriminacije i rada sa osetljivim grupama.

Polaznici koji zavrse kurs dobice sertifikat. Sadrzaj kursa u skladu je sa Smernicama za standrade rada KZM i kompetencija koordinatora i obuhvata sledeće teme:

Opšta znanja o principima nedriskriminacije, inkluzivnosti i osetljivim grupama,
Pojedine osetljive grupe (primerice – pripadnici nacionalnih zajednica, žene, osobe s invaliditetom, izbeglice i raseljena lica, mladi ulice), terminologija, njihov položaj i mogućnosti za poboljšanje položaja
Kako senzibilisati okolinu za probleme mladih iz osetljivih grupa,
Uključivanje principa nediskriminacije i inkluzivnosti u rad KZM, projekte i inicijative i afirmativne akcije,
Reakcije u slučajevima diskriminacije na lokalnom nivou i saveti kome se obratiti.,
Reakcije u slučajevima diskriminacije (modeli i načini, besplatna pravna pomoć u opštinama, NVO i fakultetima, postupci pred nezavisnim institucijama i sudska zaštita),
Poverenica za zaštitu ravnopravnost najčešći slučajevi pred ovim nezavisnim telom,
Uvodjenje principa nediskriminacije u rad kancelarija za mlade, strateška dokumenta i lokalne akcione planove,
Afirmativne akcije,
Panel diskusija sa organizacijama koje imaju primere dobre prakse projekata sa inkluzivnom komponentom,
Senzibilizacija lokalne zajednice za pitanja osetljivih grupa.

Kroz korišćenje različitih metoda kao što su predavanja, radionice, panel-diskusije, video materijal i uz učešće profesora/ki i stručnih saradnika/ca iz nevladinih organizacija i institucija koje u svom radu promovišu ideju ljudskih prava ili rade sa osetljivim grupama, grupa koordinatori/ke i predstavnika/ca nevladinih organizacija će imati priliku da sveobuhvatno sagledaju ovu oblast ali i da čuju konkretna rešenja, razmene ideje i eventualno razmisle o zajedničkim akcijama kancelarija za mlade i nevladinih organizacija na lokalnom nivou.

Vreme održavanja:

Kurs se održava od 6. do 9. oktobra 2015. godine u Beogradu. Mesto održavanja će učesnicima/cama zajedno sa finalnim program biti naknadno dostavljeno.

Važna napomena: Prijavljivanje za učešće na kursu otvoreno je do 28. septembra 2015. godine.

Troškovi organizacije kursa i kontakt osoba:

Troškove prevoza, obuke, materijala, smeštaja i obroka snosiće Misija OEBS u Srbiji.

Način prijavljivanja:

Zainteresovani/e za učešće na ovom obrazovonom kursu potrebno je da dostave ime i prezime, organizaciju/kancelariju za mlade ispred koje se prijavljuju, grad/opštinu iz koje dolaze i visinu putnih troškova. Prilikom odabira prednost će imati one kancelarije za mlade i organizacije civilnog društva čiji predstavnici/ce nisu prošli/e ovaj obrazovni kurs.

Za sva dodatna pitanja budite slobodni da kontaktirate Nevenu Nikolić, koordinatorku ovog kursa iz Beogradskog centra za ljudska prava – nikolic@bgcentar.org.rs ili putem telefona 0648246513.

Izvor: Krovna Organizacija Mladih Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…