Kukan: Normalizacija s Prištinom ključni uslov za EU

Eduard Kukan

Beograd, 29. oktobar 2018.– Poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan rekao je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan od ključnih uslova za evrointegraciju Srbije.

"Bitno je da se radi na tome. Očekujemo da se u potpunosti izrazi privrženost Beograda i Prištine dijalogu, i dođe do sveobuhvatnog i pravnoobavezujućeg sporazuma u skladu s međunarodnim pravom", rekao je Kukan u obraćanju srpskim poslanicima.

Prema njegovim rečima, "sprovođenje postignutih dogovora je od suštinskog značaja".

"Sada je ključni trenutak u pregovorima, kada Srbija treba da dokaže da njene institucije proizvode rezultate", naveo je Kukan.

On je naveo da parlament ima bitnu ulogu u procesu pridruživanja i da je efikasni parlamentarni nadzor od suštinskog značaja za pristupanje EU, dodavši da veliki broj amandmana na zakone koji se podnose "ograničava vreme i neke osnovne zakonodavne procese".

Kukan je pozvao da se procesuiraju i kazne slučajevi zastrašivanja, pretnji i nasilja nad novinarima. "Pozdravljamo rad na strategiji za medije, ali želimo konkretne rezultate", naveo je on.

Kako je rekao, ako Srbija želi da 2025. uđe u EU, reforme moraju biti okončane do 2022. ili 2023, da bi bilo dovoljno vremena za ratifikaciju ugovora o pristupanju.

"Tekući tempo pregovora nije adekvatan za ulazak u EU 2025. godine, zato treba ubrzati reforme, pre svega u oblasti vladavine prava", naveo je Kukan.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…