Kuća ljudskih prava: Država hitno da zaustavi rušenje ostvarenog nivoa zaštite ljudskih prava

Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd

Beograd, 15. mart 2018. – Kuća ljudskih prava i demokratije zahteva od Vlade Republike Srbije i Ministarstva pravde da hitno zaustave regresiju dostignutog nivoa zaštite podataka o ličnosti i prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kao i urušavanje institucije Poverenika zaduženog za ove poslove.  

’’Pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja jedno je od retkih ljudskih prava koje je u našem pravnom sistemu dobro zakonski regulisano i zaštićeno profesionalnim radom nezavisne institucije’’, ocenjeno je u saopštenju.

Kuća ljudskih prava ističe ’’da su i međunarodna i domaća stručna javnost nepodeljenog stava o kvalitetu postojećeg zakonskog rešenja’’ kao i o ’’veoma profesionalnom i stručnom radu aktuelnog Poverenika Rodoljuba Šabića’’.

U saopštenju se podseća da je Poverenik ’’poslednjih godina stalna meta napada predstavnika vladajuće stranke i državnih funkcionera koji neretko prelaze u hajku i besprizorne optužbe za navodno protivdržavno ili antivladino delovanje’’.

Nedavno je ’’Ministarstvo pravde naručilo je analizu primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a koja je urađena netransparentno i bez konsultacija sa Poverenikom’’, piše u saopštenju.

Poverenik Rodoljub Šabić oglasio se povodom navedene analize.

’’U analizi se o radu Poverenika i primeni zakona govori negativno, uz iznošenje brojnih paušalnih ocena i predloga kojima bi se potpuno uništio dosadašnji nivo zaštite prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja’’, ukazuje se u saopštenju.

U saopštenju, koje potpisuje pet organizacija civilnog društva, tvrdi se da ’’najavljene izmene ovog zakona podrazumevaju neprihvatljivo i drastično sužavanje već dostignutog nivoa zaštite ovog prava’’, kao i da ’’posebno ukazuju i apeluju da se u izradu istog uključe sva zainteresovana i stručna lica koja mogu da doprinesu unapređenju ove oblasti’’.

Pored navedenog, izražava se zabrinutost i zbog izrađenog nacrta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji sadrži brojne i ozbiljne nedostatke koje sužavaju zaštitu ličnih podataka, a na koje su i sam Poverenik i široka stručna javnost upozoravali od početka rada na istom.

Umesto modela zakona koji su pripremili stručnjaci iz službe Poverenika, nadležni su smatrali da je potrebno izraditi potpuno novi nacrt, bez razmatranja dostavljenog modela, piše u saopštenju..

’’Dodatno zabrinjava ignorisanje zahteva postavljenog u Akcionom planu za poglavlje 23’’ navodi se u saopštenju, i to onog zahteva ’’koji izričito govori o izradi zakona u skladu sa modelom Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti’’, kao i očigledan ’’pravni diletantizam zakonopisca, uključujući i nepoznavanje osnovnih pravnih pojmova, upravnog postupka i pravnog poretka Republike Srbije’’.

Kuća ljudskih prava i demokratije poziva Ministarstvo pravde, Vladu Republike Srbije, kao i sve državne organe da hitno zaustave rušenje ostvarenog nivoa zaštite ljudskih prava, kao i da se prekine sa urušavanjem jedne od poslednjih preostalih nezavisnih institucija u Republici Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…