Kriza određuje ciljeve slovačkog predsedavanja EU

Prevazilaženje rascepkanosti Evrope biće glavni cilj predsedavanja Slovačke EU, izjavio je državni sekretar za evropske poslove te zemlje Ivan Korčok. Bratislava je program predsedavanja EU definisala oko četiri tematska bloka – ekonomije, unutrašnjeg tržišta, migracije i odnosa sa svetom, uključujući trgovinskih.

Međutim, s obzirom na izazove neposredno pred preuzimanje predsedavanja u vidu britanskog referenduma o članstvu u EU i migrantske krize, konačni prioriteti slovačkog predsedavanja znaće se nakon "finog podešavanja" u zadnji čas. Slovačka 1. jula od Holandije preuzima šestomesečno predsedavanje EU.
 
Korčok, karijerni diplomata koji je do prošlog leta bio ambasador Slovačke u EU, predstavio je 12. maja maloj grupi novinara prioritete predsedavanja EU njegove zemlje uz ogradu da će konačan program biti poznat samo dva dana pre nego što Bratislava preuzme posao od Haga.
 
Taj diplomata ukazuje na dve neizvesnosti koje otežavaju predstojeće predsedavanje. Slovačka će naime morati da podešava svoj program u odnosu na rezultate britanskog referenduma o daljem članstvu u EU 23. juna, kao i, što je još značajnije, sa odlukama Saveta koje će biti usvojene na sastanku 28-29. juna. To znači da će Bratislava zapravo imati samo jedan dan za "fino podešavanje" prioriteta svog predsedavanja.
 
Kada je reč o britanskom referendumu, u slučaju da Britanija odluči da ostane u EU, slovačko predsedavanje će, prema rečima Korčaka, raditi na sprovođenju paketa koji je Unija ponudila premijeru Dejvidu Kameronu.
 
U slučaju Bregzita (izlaska Britanije iz EU), slovačko predsedavanje odražavaće stavove sa samita EU. Međutim, istakao je slovački diplomata, Bratislava se nada da do Bregzita neće doći.
 
Još jednu neizvesnost za slovačko predsedavanje nosi "situacija sa migrantima", kazao je Korčak izbegavajući da je nazove migrantskom krizom.
 
Korčok je kazao i da će se slovačko predsedavanje voditi po dva glavna principa od kojih je prvi "pomoć u uklanjanju ili prevazilaženju fragmentacije u Evropi".
 
Međutim, Slovačka je država koja zapravo doprinosi toj fragmentaciji u slučaju migrantske krize, i to i kao zemlja i kao članica Višegradske grupe.
 
Podele istok-zapad vidljive su i na drugim poljima. Najnoviji primer je posezanje za procedurom "žute karte" parlamenata centralne i istočne Evrope kako bi se blokirao Komisijin predlog izmena direktive o radnicima poslatim iz jedne članice u drugu na privremeni rad.
 
Drugi vodeći princip slovačkog predsedavanja biće "rezultati za naše građane", kazao je Korčok i dodao: "Svesni smo velikih očekivanja u Evropi ali u Slovačkoj evropska integracija donosi značajne rezultate građanima".
 
Prioriteti
 
Korčok kaže da su vlasti njegove zemlje nakon dugotrajnih razmatranja odlučile da slovački program predsedavanja EU definišu oko četiri tematska bloka.
 
Prvi blok slovačkih prioriteta odnosi se na finansijska i ekonomska pitanja – budžet EU za 2017, srednjeročno preispitivanje budžeta za 2013-20, dugoročni budžet posle 2020, unija tržišta kapitala, nedovršeni poslovi oko Ekonomske i monetarne unije.
 
Drugi blok se sastoji od značajnih projekata na unutrašnjem tržištu EU, uključujući jedinstveno digitalno tržište i energetsku uniju. Korčok kaže da će građani ceniti EU ako bude u stanju da se nosi sa pitanjima poput geoblokiranja ili prenosivosti podataka.
 
U trećem bloku slovačkih prioriteta je migracija i Korčok smatra da je važno da se EU izjasni koju vrstu migracije želi.
 
"Problem nije migracija, ona postoji vekovima, već što je postala neodrživa", objasnio je Korčok.
 
On kaže i da će razgovori o novom paketu Komisije biće teški jer preporuke Komisije za zadržavanje kontrole na unutrašnjim granicama u zoni Šengena ukazuju da Unija još ima problema sa zaštitiom spoljnih granica.
 
Korčok je rekao i da postoji šansa da se postigne važan sporazum o "pametnim" granicama koje će obezbediti nesmetana putovanja građana EU ali će zadržati kontrole za one koji nemaju vize za šengensku zonu.
 
Četvrti blok, kako je objasnio Korčok, odnosi se na spoljne poslove EU, uključujući trgovinu, odnosno sporazume TTIP i CETA, kao i pitanje statusa tržišne ekonomije za Kinu.
 
Korčok je rekao i da je Slovačka zemlja koja se zalaže za proširenje EU dodajući da u zaključcima decembarskog samita EU treba da budu jasno navedene zemlje koje su napredovale na putu ka EU.
 
Slovački diplomata je predstavljanje ciljeva svoje zemlje tokom predsedavanja EU završio porukom da defetizam u EU treba da bude zaustavljen a podele istok-zapad u Uniji prevaziđene. "Slovačko predsedavanje stiže u pravi čas", istakao je Korčok.
 
Izvori iz Bratislave rekli su za EurActiv.com da će Slovačka tražiti od partnera iz Višegradske grupe da tokom predsedavanja te zemlje ublaže antiimigracionu retoriku.
 
Slovačka je do nedavno predvodila protivljenje Višegradske grupe naporima Evropske komisije da se pronađe zajedničko rešenje za migrantsku krizu.

Izvor: EurActiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…