Krivična prijava zbog konkursa o socijalnim uslugama

Nekoliko udruženja građana, predvođena Građanskim inicijativama i Komitetom pravnika za ljudska prava Jukom, podnelo je  krivične prijave protiv NN lica nadležnom javnom tužilaštvu zbog zloupotreba koje su se dogodile prilikom Konkursa o dodeli sredstava za unapređenje usluga socijalne zaštite.

Takođe, udruženja su Vladi predala zahtev za preispitivanjem političke odgovornosti ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandra Vulina, u čijoj je nadležnosti sporni konkurs.

Krivične prijave su, kako je Tanjugu rekao Danilo Ćurčić iz Jukoma, podnete protiv NN lica zaposlenih u Ministarstvu za rad, ali i protiv NN osoba koje su učestvovale u konkursu.

On je dodao da je Jukom do sada prikupio dovoljno dokaza koji ukazuju da su izvršena krivična dela zloupotrebe službenog položaja, ali i nesavesnog rada i prevare u službi.

Prema njegovim rečima, problematično je, između ostalog što 24 organizacije imaju identične opise nadležnosti.

Takođe, od kako je u javnosti pokrenuta priča u vezi sa Konkursom, jedno od udruženja koje je učestvovalo na njemu, uklonilo je sa sajta ime osobe za kontakt, koja je inače zaposlena u Ministarstvu„, tvrdi Ćurčić.

Kako se u saopštenju tih udruženja građana navodi, među zahtevima se nalazi i apel za ponavljanjem konkursa koji je raspisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i za objavljivanjem imena članova komisije koji su učestvovali u ocenjivanju predloga projekata.

„Nakon što je javnost ukazala na neregularnost konkursa, i na pokušaj pronevere novca poreskih obveznika, ministar Vulin napao je civilni sektor i pretio inspekcijama i proverama poslovanja u prethodnih 10 godina“, stoji u saopštenju.

Kako tvrde, Vulin je nezakonito i neovlašćeno odlučio da novac za usluge socijalne zaštite usmeri u Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti, što je podržala Vlada.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…