Krivična prijava protiv Dumanovića je pokušaj zastrašivanja

Bezbednosno-informativna agencija (BIA)

Beograd, 22. Apr 2021. – Beogradski centar za bezbednosnu politiku saopštio je da je krivična prijava koju je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) podnela protiv bivšeg policajca Milana Dumanovića, pokušaj zastrašivanja svakoga ko bi se usudio da u javnosti skrene pažnju na protivzakonite, koruptivne ili druge protivpravne radnje u državnim institucijama.

U saopštenju se podseća da je BIA u krivičnoj prijavi ukazala da je Dumanović svojim izjavama izvršio krivično delo izazivanje panike, a to je, navodno, učinio plasiranjem dezinformacija, u cilјu slablјenja integriteta i autoriteta nacionalne službe bezbednosti.

Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača, koji je formirao Beogradski centar za bezbednosnu politiku, smatra da je Dumanović izneo informacije koje su od javnog značaja, a imajući u vidu da je u televizijskoj emisiji izjavio i da ima dokaze za svoje tvrdnje, prikladnija reakcija nadležnih institucija bila bi da od Dumanovića zatraži dokaze za iznete tvrdnje.

Čak i da ove tvrdnje nisu istinite, to ne bi bilo dovoljno za postojanje krivičnog dela za koje je prijavljen tužilaštvu. Krivični zakonik jasno zahteva da do posledice, izazivanja panike, nereda ili osujećivanja sprovođenja odluka i mera državnih organa, zaista i dođe, navodi se u saopštenju.

Nije dovoljno, kako BIA navodi u krivičnoj prijavi, da se to čini „sa ciljem“ izazivanja panike. U prijavi nema nijednog konkretnog navoda o nekoj od tih posledica.

Postavlja se pitanje zbog čega je reakcija BIA izostala kod nekih mnogo ozbiljnijih situacija, poput televizijskih izjava ljudi bliskih vlasti, da se pripremaju državni udar i likvidacija premijera, za koje bi se sa većim stepenom sigurnosti moglo tvrditi da su izazivale uznemirenje javnosti, navodi Odbor.

Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača je formirao Beogradski centar za bezbednosnu politiku zbog nepostupanja institucija i svih drugih problema sa kojima se suočavaju svi oni koji rade u skladu sa zakonima, pozivaju na odgovornost institucije i funkcionere.

Čine ga advokat Rodoljub Šabić, advokatica i predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava dr Katarina Golubović, pravnica Sofija Mandić i novinar Vuk Cvijić.

Sve građane i građanke koji se osećaju ugroženo zbog svog aktivizma, prijavljivanja korupcije i ostalih malverzacija ili žele da javnost obaveste o zloupotrebama javnog dobra pozivamo da se jave na mejl branitelji.uzbunjivaci@bezbednost.org.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…