1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Kriminal koristi pandemiju  

Kriminal koristi pandemiju  

Evropol

Hag, 12. april 2021. – Pretnja koju predstavlja organizovani kriminal u Evropi nikada nije bila veća, upozorila je agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL) u najnovijem izveštaju.

U izveštaju se navodi da je pandemija korona virusa dodatno podstakla aktivnosti kriminalnih grupa.

Pandemija će verovatno podstaći aktivnost bandi na kontinentu u godinama koje dolaze, velikim delom zbog nezapamćenog priliva kokaina, istakla je direktorka organizacije Ketrin de Bol i navela da je Evropa na „tački preloma„.

Skoro 40 odsto kriminalnih mreža bavi se trgovinom drogom, što je čini najvećim ilegalnim poslom u EU, a pandemija sada nudi još više mogućnosti za ilegalne aktivnosti.

Kriminalci su već brzo prilagodili ilegalne proizvode, modus operandi i narative pandemiji COVID-19. Na taj način su iskoristili strah i strepnje Evropljana i profitirali su od oskudice nekih vitalnih dobara tokom pandemije, predočila je De Bol na konferenciji ta novinare u Hagu.

Europol, čije je sedište u Hagu, u svom izveštaju ukazuje kako su kriminalne grupe iskoristile pandemiju, nudeći lažne vakcine protiv korona virusa, kao i lažne komplete za samotestiranje.

Kriminalne mreže verovatno će pokušati da se infiltriraju u legalna preduzeća koja postaju sve ranjivija zbog COVID-19.

Europol je upozorio građane na sve veći broj onlajn prevara, ali i staromodnih kriminalnih radnji, poput provala u domove.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…